Évente több, mint egymillió magyar jut EU-s élelmiszersegélyhez

A hátrányos helyzetű családok segítése kiemelten fontos az Európai Unióban. Ennek köszönhetően a 2006-ban indított EU Élelmiszersegély Program folyamatos fejlesztéseken esett át. A válság után több tagállam a takarékosság jegyében meg akarta szüntetni, ám az Európai Parlament keményen harcolt a rászorult európaiaknak szánt projekt meghosszabbításáért. Szó esett arról is, hogy csökkentik a költségvetést, végül a Parlament és a Tanács közötti megállapodás alapján egymilliárd euróval nagyobb keretet szavaztak meg a tervezettel szemben a 2014 és 2020 közötti időszakra. Tevékenységi kör bővüléséről is döntöttek, ruházat mellett iskolai eszközökhöz is hozzájuthatnak majd a rászorulók, emellett társadalmi befogadást segítő intézkedéseket is támogatni fogják.
Az Európai Unió a magyar lakosság 11%-át támogatja élelmiszerrel, ez közel 1 millió 160 ezer főt érint. Összesen 10 millió 630 ezer kilogramm élelmiszert osztottak ki a segélyszervezetek, 12 millió 820 ezer euró értékben. Az élelmiszereket magyarországi vállalkozások állították elő, segítséget nyújtva ezzel a magyar munkahelyek megtartásában.
A segélyek a Katolikus Karitász, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet, valamint a Gyermekétkeztetési Alapítvány segítségével jutnak el a rászoruló családokhoz. A szervezetek évek óta részt vesznek a projektben, tapasztalataikat október 17-én az Európa Pontban a nagyközönséggel is megosztják.

Az este 7 órakor kezdődő kerekasztal beszélgetésen a szervezetek képviselői bemutatják tevékenységeiket, felvázolják a magyar és EU-s helyzetet, és elmondják, hogyan működik az élelmiszersegélyezés az Európai Unióban. A beszélgetés után a Romani Platni várja a gasztronómia szerelmeseit. Az estét az immáron több, mint 40 éve működő nemzetközi hírű Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar népzenei együttes, a Muzsikás Folk Ensemble koncertjével zárjuk.