A tavalyi büdzsé megalapozta a jobb gazdasági teljesítményt

 

A nemzetgazdasági tárca államtitkára szerint a tavalyi év költségvetése megalapozta a következő évek jobb gazdasági teljesítményét.

Tállai András keddi sajtótájékoztatóján – amelyet a 2013-as büdzsé zárszámadásáról szóló javaslat parlamenti vitájához kapcsolódóan tartott – azt mondta: a tavalyi év fordulatot hozott mind a gazdasági növekedés terén, mind a forgalmi adók bevételének bővülésében.

A parlamenti államtitkár felhívta a figyelmet a GDP tavalyi, 1,5 százalékos bővülésére. Hozzátette: idén is jelentős emelkedésre lehet számítani, emellett a hiánycél is tartható. Tállai András azt mondta: az államadósság tavaly is csökkent, és az idei év végére, vagyis az adat megállapításának idejére is csökkenéssel számol.

Szólt a javuló foglalkoztatási adatokról, a reáljövedelmek emelkedéséről, az alacsony inflációról, amelyek együttese elmondása szerint a kereslet növekedését eredményezte.

Az államtitkár emlékeztetett a helyi önkormányzatok adósságkonszolidációjára, amely elmondása szerint tavaly több mint 110 milliárd forintos többletet eredményezett a helyhatóságoknál. Az ország három éven át tartani tudta a kitűzött hiánycélt – hívta fel a figyelmet.