Regionális központot nyit a Bank of China Magyarországon

Budapesten nyitja meg még az idén közép- és kelet-európai regionális központját a Bank of China (BoC), az egyik legnagyobb kínai kereskedelmi bank – tájékoztatta az MTI-t Pekingben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfői tárgyalásait követően.
“A mai megállapodás azt jelenti, hogy a világ kilencedik legerősebb bankja, amely 1997-ben vetette meg a lábát régiónkban, még pontosabban hazánkban, Magyarországról fogja szervezni térségi működését. Ez komoly elismerés a magyar pénzügyi befektetői környezetnek” – állapította meg a tárcavezető.

Tien Kuo-li, a BoC elnöke a miniszterrel folytatott megbeszélésen megbeszélésen azt is hangsúlyozta, hogy a bank fontos – és egyre fontosabb – szerepet kíván szánni a kínai nemzeti valutának, vagyis a jüan nemzetközi használatának növelésére törekszenek. A jüan immár a második legnagyobb kereskedelemfinanszírozó pénzeszközzé vált a világkereskedelemben – erősítette meg az elnök.

Szijjártó Péter külön is kiemelte, hogy a BoC folyamatosan együttműködik a magyar Eximbankkal, s eddig összesen 70 millió euró közös hitellel támogatta a Wanhua Borsodchem beruházásait. Legújabban a Wanhua által benyújtott 40 millió eurós exportcélú beruházási hitel folyósítása van napirenden az Eximbank és a BoC segítségével. A miniszter úgy fogalmazott, a BoC és az Eximbank együttműködik több más beruházás finanszírozásában Magyarországon, s megemlítette a Huawei egyik újabb projektjét is.

Szijjártó Péter a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottságot is felkereste, amelynek vezetőivel a Budapest–Belgrád vasútvonal korszerűsítéséről tárgyalt. Emlékzetetett: “a közelmúltban aláírtuk a háromoldalú, kínai–szerb–magyar munkacsoport ülésén azt a jegyzőkönyvet, amelynek értelmében a kínai kormány jelenleg készíti azt az úgynevezett első megvalósíthatósági együttműködési tanulmányt, amely a kivitelezési és pénzügyi finanszírozási feltételeket tartalmazza”.

Az is elhangzott – mondta a miniszter –, hogy a Kína és a 16 közép- és kelet-európai ország idén Belgrádban megrendezendő csúcsértekezletére újabb megállapodást készítenek elő, amely magyar–kínai–szerb kormányközi megállapodásként újabb fázisába juttatja a vasúti projekt előkészítését.

A kérdésre, hogy vajon Magyarországnak vannak-e feltételei a vasúti projekt megvalósításával kapcsolatban, a miniszter közölte: “van egy aláírt megállapodásuk arról, hogy egy olyan kétvágányú vasútvonal megépítéséből vállalunk részt, amelyen 160 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedhetnek a vonatok. A mi álláspontunk szerint ehhez egy a piacinál kedvezőbb feltételekkel rendelkező hitelkonstrukcióra van szükség. Ez az együttműködésnek egy nagyon fontos feltétele” – tette hozzá.

A külgazdasági és külügyminiszter hétfőn népes közönség előtt előadást tartott a Kínai Társadalomtudományi Akadémián, ahol az Európai Unió előtt álló kihívásokról és arról beszélt, hogy véleménye szerint mire van szüksége Európának ahhoz, hogy erős maradhasson. Úgy fogalmazott, “Európának vissza kell adnia a munka és a család megbecsülését”, vissza kell térnie a felelősségteljes és fegyelmezett költségvetési politikához, és meg kell állítani az államadósságok növekedését. A miniszter szerint Európa akkor lehet erős, ha fel tudja építeni a szoros partneri együttműködést a világ gyorsan fejlődő régióival, ami feltételezi az Európa és Kína közötti kapcsolatrendszer szorosabbá válását is. Európa sikerének feltétele, folytatta elődásában Szijjártó Péter, ha az egyoldalú energiafüggőségét tudja csökkenteni.

Hozzátette, ebből a szempontból a közép-európai Észak–Dél irányú gázvezetékrendszer létrehozása “kritikus fontosságú”. Mint mondta, arra van szükség, hogy az EU sorolja prioritásai közé a cseppfolyósított földgázt visszagázosító terminálok építését. Ehhez kapcsolódóan megjegyezte, a Déli Áramlat megépítése Magyarország álláspontja szerint útvonal-diverzifikációt jelent, s végső soron növeli Európa energiaellátásának biztonságát. A tárcavezető elődásában azt is hangsúlyozta, az unió akkor lehet erős, ha erős nemzetállamok, erős tagok alkotják.

Szijjártó Péter a Pekingi Magyar Kulturális Intézetben megnyitotta a Kodály-szakkönyvtárat, amely a kulturális együttműködés újabb lépcsője, s mint ilyen a két ország közötti kapcsolatokat segíti. A szakkönyvtár elsősorban a magyar zenei oktatás módszereihez nyújt hasznos irodalmat.

Szijjártó Péter az MTI tudósítójának azzal kapcsolatban, hogy Magyarországon politikai pártok és a média számon kérték távolmaradását az Országgyűlés Külügyi Bizottságának hétfői meghallgatásáról, azt mondta: “egy előre egyeztetett időpontban, a kínai külügyminiszter meghívására jöttem Kínába, hogy tárgyaljunk”. Hozzátette: “a múlt héten jeleztem a bizottság elnökének, hogy hétfőn és kedden Pekingben leszek, s a szerdai napon szívesen a rendelkezésükre állok, de a Külülgyi Bizottság válasza az volt, hogy akkor inkább hétfőn egy államtitkár képviseljen. És ez meg is történt” – fogalmazott a tárcavezető Pekingben.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden folytatja hivatalos programját Pekingben, ahol találkozik vendéglátójával, Vang Ji külügyminiszterrel.

(MTI)