Ne higgy a Fed-nek: nem lesz szigorítás, nem lesz kamatemelés!

Az offshore bankházat és alapkezelőt fenntartó amerikai befektető, Peter Schiff az Alapblognak adott interjúban azt állítja, nem igaz a deflációs veszélyről szóló „propaganda”. Nem ajánlja, hogy bárki is higgyen a Fed múlt csütörtöki bejelentéseiben. Valójában – szerinte – infláció van, amit a jegybankárok és a kormányok direkt eltitkolnak. Eközben az államok, a vezető nyugati országokat is beleértve, a devizájuk tudatos leértékelésével is felerősítik az inflációt. Az interjúalany kizárja, hogy a Fed felhagyjon a mesterségesen könnyített pénzpolitikával és felszámolja a zéró kamatokat. Szerinte megint közeleg az arany, az ezüst kora. Schiff azt állítja, hogy az államok létérdeke polgáraik egyre erőteljesebb (például újabb és újabb adók bevezetésén keresztül történő) „lekopaszítása”.

Az amerikai befektető az Alapblog újságírójának, Zentai Péternek adott interjúját megdöbbentő véleményével kezdte: szerinte Amerika és őt követve Európa vezető politikusai és jegybankárai tudatosan hazudnak és szinte összehangolt propagandát folytatnak azért, hogy az emberekkel megszeretessék az inflációt, a gazdasági fellendülés beindítását szolgáló eszközként prezentálva azt. Szerinte az infláció-kreálás valójában nem eszköz, hanem maga a cél! Szerinte úgy számolják ki az inflációt, ahogy az a döntéshozóknak megfelel. E számítás alapján találnak indokot a drágításhoz, amelynek fő eszköze az adók emelése. A manipuláció mögött az óriásivá nőtt állami adósságok húzódnak meg. Meglátása szerint, ahol tagadhatatlanul is létezik infláció – például Kínában vagy egy sor más ázsiai, illetve latin-amerikai országban –, az alapvetően az amerikai adósságexport eredménye. „Nagyüzemben zajlik Amerikában és őt követve Európában a mesterséges pénzteremtés: az elinflálás. A cél az államadósság elértéktelenítése. Ezt a valós ténykedést „csomagolják”olyan szövegkörnyezetbe, mintha élénkítenék a gazdaságot, azt a látszatot keltve, hogy ettől az inflációtól megnő majd a fogyasztás és beindul a termelés” – vélekedik.

Miközben az USA-ban látszólag beindult a gazdaság, sok az új építkezés, azok csak ingatlanfejlesztések, a legtipikusabb jelei a buborékképződésnek, de nincs valós termelési beruházás, iparbővítés, tartós munkahelyteremtés! Ehhez nem fűződik érdeke a döntéshozóknak. A munkahelyigényes termékeket olcsón behozza Ázsiából, Afrikából, Dél-Amerikából, ő pedig adósságot, más szóval inflációt exportál feléjük.

„Arról szól a politika, hogy miként lehet minél több pénzt kivenni az emberek zsebéből. Ezért aztán adók növelésével, új adók bevezetésével drágítják az emberek életét, s eközben olyan gazdasági környezet alakul ki, amelyre a minőségromlás a jellemző. Egyre gyengébb munkaerővel végeztetik el a munkát, egyre silányabbak a termékek és a szolgáltatások. Az áruk élettartama rövidül, ennek megfelelően egyre hamarabb kénytelenek vagyunk lecserélni őket. Ez is az inflációteremtés egyik módszere” – teszi hozzá.

Peter Schiff meglátása szerint hamarosan ismét drágulni fognak az energiahordozók. Az utóbbi hónapok ellenkező ármozgását az okozta, hogy a világ „bevette”, hogy Amerika jegybankja emelni fogja az alapkamatot, drágulni fog a pénz. A pénzügyi szakember meggyőződése, hogy a Fed nem fogja emelni a kamatokat és nem hagy fel a quantiative easinggel (mennyiség könnyítés). Ha valóban belekezdene egy kamatemelési ciklusba – amire mellesleg égetően szükség lenne –, akkor tőzsdekrach törne ki. Ezért a buborék további fújódása az érdeke. Peter Schiff szerint azonban, amint kiderül, hogy a Fed nem fog kamatot emelni, hirtelen fordul majd a tendencia: a dollár nagyot fog gyengülni, az olajárak nagyot fognak erősödni. A jövő év első negyedévében „elkezd ketyegni az igazság órája”. Ha mégis kamatot emel a Fed, akkor hamarabb fogják megérteni a piacok, hogy Amerika adósságai leküzdhetetlenül nagyok. Ha a Fed mégis drágítana a pénzen, akkor meg azért fog zuhanni a dollár és drágul a nyersanyag, mert a piaci szereplők realizálják, hogy Amerika a magasabb kamatkörnyezetben még kevésbé fog tudni bármit is kezdeni az adóssághegyekkel. Az emelés első következményeként összeomlanának a részvényárfolyamok.

Peter Schiff elmondta, hogy saját cége, a dollár-milliárdokat kezelő Euro Pacific Bank egyrészt a kiszámíthatóbb és tisztességesebben gazdálkodó országok – Németország, Skandinávia, Új-Zéland nagyvállalataiba – fektet, illetve abban segít ügyfeleinek, hogy az arany, az ezüst jelentette biztonságba meneküljenek, s megszabaduljanak az egyre kevesebbet érő dollárjuktól, jenjüktől, eurójuktól, azaz a papírpénzektől. Másrészt a karibi szigetvilágban bejegyzett offshore vállalatcsoportként az abszolút igazságtalan adók megfizetése elől menekülőknek akarnak biztonságot nyújtani.