A deutériummegvonás kutatási eredményei alapján nagy jövőt látnak a szakemberek az eljárás jövőbeli sikerében Közép-Amerikában

Az október hagyományosan a mellrák elleni küzdelem hónapja nemcsak Magyarországon, hanem a világ számos országában. A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. vezető kutatója, dr. Somlyai Gábor, a deutériummegvonás daganatellenes hatásait több mint 20 éve kutató biológus ebből az alkalomból kapott meghívást Panamába. A közép-amerikai kinttartózkodás kiemelkedő eseménye volt az a Panamavárosban rendezett szakmai konferencia, amelyen dr. Somlyai beszámolt a deutériummegvonás kutatása során elért tudományos eredményekről, az állatgyógyászati és humán alkalmazás során szerzett klinikai tapasztalatokról. A program részeként a biológus ellátogatott az ország Nemzeti Onkológiai Intézetbe (ION) is. A látogatás lehetővé tette, hogy az eljárást megismerhessék a közép-amerikai régióban, és megnyitotta a hazai kutatók számára a szakmai együttműködés lehetőségét a panamai szakemberekkel, onkológiai intézményekkel és állatgyógyászati klinikákkal.

2014 októberében Panamába kapott meghívást dr. Somlyai Gábor a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. kutató biológusa, aki világelsőként kezdte vizsgálni a természetben található deutérium biológiai szerepét, élettani – ezen belül elsődlegesen daganatellenes – hatását. A közép-amerikai országban a mellrák és prosztatarák elleni küzdelem hónapjában nem csak az onkológiai szakma, hanem a társadalmi szervezetek és a civil mozgalmak is több megmozdulással hívták fel a figyelmet a rákmegelőzés, a daganatellenes küzdelem fontosságára.

Dr. Somlyai Gábort a négynapos program keretében fogadta dr. Anibal Villa-Real, az ország vezető onkológiai intézetének (ION) főigazgató főorvosa. A főigazgató bemutatta az intézetet, és beszámolt a panamai daganatos betegek ellátásáról. Az ország számára komoly nehézséget jelent a nagyszámú beteg ellátása, a kezelések napi 15 órában folynak, és még így sem tudják időben biztosítani minden beteg számára a megfelelő ellátást.
A magyar biológus szakember az ION munkatársaival közösen vett részt Panamavárosban azon az egészségmeneten, melynek élén a panamai elnök felesége − Lorena Castillo de Varela − haladt. A panamai first lady elkötelezett élharcosa a rákellenes küzdelemnek.

A szakmai program kiemelt eseménye volt az a tudományos konferencia, amelynek témája a deutériummegvonás daganatellenes hatásainak bemutatása volt. A panamavárosi Sheraton Hotelben megrendezett eseményen a hallgatóság zömében orvosokból, onkológusokból, nőgyógyászokból és állatorvosokból állt, de képviseltették magukat az ország legnagyobb rákellenes alapítványainak képviselői is. A konferencia eredménye, hogy a szakemberek körében megnőtt az érdeklődés a deutériumcsökkentésen alapuló eljárás alkalmazásának lehetőségei iránt, illetve a panamai média is kiemelten foglalkozott a kutatási eredményekkel.

„Az volt a célunk, hogy minél több panamai szakember első kézből kaphasson hiteles tájékoztatást a deutériummegvonás kutatásáról, az eljárás terápiás alkalmazásának lehetőségeiről. A konferencián az onkológus szakma és a társadalmi szervezetek is jelentős számban képviseltették magukat, és rendkívül pozitív volt a téma szakmai fogadtatása” – mondja dr. Somlyai Gábor, a HYD vezető kutatója.