Nincsenek véletlenek, és csodák pedig vannak

Ezekkel a szavakkal köszöntötte Beke Farkas Nándor, a 100 tagú Cigányzenekar művészeti vezetője, elnöke a nagysikerű debreceni koncert utáni találkozón a nagykállói Családok Átmeneti Otthonából érkezett gyermekeket és a Gondoskodó Központ vezetőit, munkatársait.
Országjáró turnéja újabb állomásaként Debrecenbe érkezett a magyar hungarikum, a Magyar Örökség-díjas 100 tagú Cigányzenekar. Az előadásra meghívást kapott a nyíregyházi Gondoskodó Központ vezetése és ellátottaik, a korábban kötött együttműködési megállapodás alapján megvalósítandó Harmónia program újabb állomásaként. A zenekartól már megszokott óriási profizmussal levezényelt koncert után az együttes vezető művészei találkoztak a vendégekkel, és egy rövid beszélgetés keretében rajzolódott ki a program szükségszerűsége, sokoldalúsága és a felek mély elkötelezettsége.


Én tudom, mit jelent csórónak lenni – fordult oda a kis roma vendégekhez Beke Farkas Nándor – és már azt is tudom, mit jelent elismert, sikeres emberként élni. Mindeközben nem felejtem el a bejárt utat. A zenekar ma fellépő tagjainak nagy része ugyanolyan szegénységből, nehéz helyzetből indult, mint amilyenben most ti éltek. Korán otthagytuk a családunkat, tanultunk, zenéltünk, és a tehetségünk alapjain nagy szorgalommal jutottunk el oda, hogy részesei lehetünk az együttes sikereinek, díjainak, a magyar hungarikumok egyikének. A zenekar elnöke kiemelte, számára azért fontos ez a Harmónia program, mert kezet és lehetőségeket nyújt olyan fiataloknak, akik tehetségesek, szorgalmasak, képesek és akarnak tanulni. Mindehhez a 100 tagú Cigányzenekar az élő példa, hogy érdemes.
Nagy Zsolt, a Gondoskodó Központ egyik vezetője miközben bemutatta az intézménycsoport szociális és köznevelési területen eddig végzett munkáját, mint a Harmónia program egyik ötletgazdája kiemelte, hogy a kelet-magyarországi térségben az intézményeikben sok roma gyerek kap lehetőséget, hogy tanulhasson, hogy szakmát szerezzen, hogy esélyekkel indulhasson a munkaerőpiacon.
Orosz Mariann, a Gondoskodó Központ elnöke arról beszélt, hogy valamennyi intézmény eddigi tevékenysége során is kiemelt szerepet kaptak a roma családok, mert nehéz, sokszor kilátástalan élethelyzetükben gyakran magukra maradnak, és egyedül képtelen a megélhetésre, a kiemelkedésre. A Gondoskodó Központ ezért keresi a lehetőségeket, kezdeményez újabb programokat, hogy minél több roma gyermekhez el tudjon jutni, és hozzá tudjon járulni tehetségük, egyéni képességeik kibontakoztatásával életesélyeik növeléséhez. Kiemelte, a gyermekek, de a Központ dolgozói számára is nagy megtiszteltetés, hogy Magyarország legismertebb, legelismertebb együttese kész együttműködni ebben a példaértékű és remélhetőleg sok kisgyermek életét megváltoztató programban.