Vigyázat, medveveszély!

A tavalyi évhez hasonló növekedési kilátások, és a ralizó részvénypiacok ellenére óvatosságra intenek a K&H Alapkezelő szakemberei, mivel olyan kockázatok vannak a rendszerben, mint Görögország kiválása az Unióból, vagy az olajárzuhanás miatt az energiaszektor összeomlása, amelyek a tavaly őszi korrekcióhoz hasonló visszaesést indíthatnak el. Középtávon ezért a részvények csökkentése javasolt, a nyersanyagpiacban azonban ilyen távon már érdemes gondolkodni.  A nemzetközi kötvényekben nem, viszont a magyar államkötvényekben idén is látnak fantáziát a szakemberek.

 

Az idei év növekedési kilátásai alapján egyelőre a tavalyihoz hasonló évre számíthatunk, hiszen Amerika továbbra is jól teljesít, miközben az Európai Unió ingatag lábakon áll, a kínai növekedés pedig egyre lassul. A piacok hat éves raliját tehát továbbra is inkább a jegybankok támogatása, semmint az erőteljes gazdasági növekedés hajtja, amit jól mutat, hogy negyedévente körülbelül 200 milliárd dollár jegybanki élénkítésre van szükség ahhoz, hogy a piacok ne essenek. Ez feltehetően idén is össze fog jönni az Európai Központi Bank és a japán jegybank tervezett kötvényvásárlási programjainak köszönhetően, így a piacok emelkedése még folytatódhat. A kilátásokat azonban beárnyékolja, hogy a szakemberek jelentős kockázatokat látnak, amelyek a tavaly őszi korrekcióhoz hasonló visszaesést okozhatnak – hangzott el a K&H Alapkezelő intézményi befektetők számára rendezett „Gazdaság és Befektetés” konferenciáján.

 

jelentős kockázatok

Az alig két hét múlva esedékes görögországi választások lehet az első komoly megmérettetés a piacok számára, hiszen a Grexit, azaz Görögország kilépése az Unióból előre be nem látható negatív hullámokat kavarhat a kötvény- és a részvénypiacokon.

Az olaj árfolyamának összeomlása az energiaszektort és az energiaexportra épülő gazdaságokat már most drasztikusan sújtja. A túlkínálatos piacon azonban az OPEC hallgatólagos beleegyezésével tovább növekszik a kitermelés, miközben az erős dollár is lefelé nyomja a nyersanyagárakat, így még mindig nem látni, hol lehet az alja az árzuhanásnak.

A kínai gazdaság lassulása – az elmúlt évekhez hasonlóan – továbbra is pallosként lebeg a piacok felett, hiszen idén válik el, hogy valóban sikerül-e egy új, hosszú távon fenntartható növekedési pályára állítani a gazdaságot.

Mivel a politikai nyomásgyakorlás egyelőre nem hozott sikert, az orosz-ukrán konfliktus – és az ezzel járó szankciók – elhúzódására akár egész évben számítani lehet. A részvénypiacok ugyan már tavaly beárazták a jelentős exportpiac kiesése, illetve a rubel árfolyamgyengülése miatt veszteségeket elszenvedő cégeket, az idei évben fog azonban elválni, hogy Oroszország, illetve a hozzá erős kereskedelmi szálakkal kötődő országok, vállalatok meddig tudják ezt tolerálni.

A jelenleg legkevésbé kockázatosnak tűnő, ugyanakkor világszinten a tőkepiacokat leginkább felkavaró Fed kamatemelésre is sor kerülhet idén. Habár egyre többször hallani már 2016-os időzítésről is, továbbra sem tudni, mennyire fogadják majd „normálisan” a piacok a Fed normalizálását?

 

Miben van lehetőség?

Természetesen a befektetők a jelenlegi környezetben is a hozamot keresik, mivel azonban a jegybankok a válság óta gyakorlatilag nullára nyomták a rövid távú kamatokat, ezért a biztonságos befektetések gyenge alternatívát kínálnak. A kiemelkedő kockázatok miatt középtávon a részvénypiacokkal szemben sem optimisták a szakemberek, ezért a részvényeszközök csökkentése javasolt. Helyette a nyersanyagok felé érdemes mozdulni, mivel a kőolaj termékek nyomott árai egy éves időtávon gondolkodva már jó beszállási pontot jelenthetnek. Az elfogyó kötvénypiaci hozamok miatt a nemzetközi kötvények csökkentését, viszont a stabil hozam miatt a magyar államkötvények növelését tanácsolják a K&H befektetési szakemberei.