Sajtóreggeli a Megyeházán

A rendezvényen részt vett Török Dezső mellett Bánné dr. Gál Boglárka alelnök és dr. Kovács János megyei főjegyző, valamint az írott és elektronikus sajtó számos képviselője.

Tekintettel arra, hogy a vendégek rendszeres résztvevői a rendezvényeknek, rálátással bírnak a megyei önkormányzat életére Török Dezső tájékoztatójában a 2014-es év részletes ismertetése helyett néhány sarokpontot emelt ki, illetve a jövőbeni elképzelésekről szólt. Emlékeztetett rá, hogy a legfontosabb feladat a 2014-2020 közötti uniós ciklusra vonatkozó megyei fejlesztési program elkészítése volt, amelyet a közgyűlés elfogadott és a megye honlapján, a www.baz.hu -n megtekinthető.

[1396_0.jpg] 16-sajtoreggeli.JPG

Török Dezső (középen) Bánné dr. Gál Boglárka és dr. Kovács János társaságában tájékoztatott

„Szólnom kell a felhasználható forrásokról is”- tért át a mindenkit érdeklő pénzügyekre az elnök. A kormány döntése értelmében változtak a megyék finanszírozási feltételei, aminek következtében 11 megye jobban, 8 rosszabbul járt. Borsod-Abaúj-Zemplén az előbbi csoportba tartozik, ennek köszönhetően a mintegy 76 milliárd forintos keret 93-ra módosult, s Miskolc saját kerete is emelkedett. Részletesen ismertette a pályázati rendszer várható menetét, amely eredményeképpen, ha minden a várt ütemben történik akkor a nyáron megjelennek a pályázatok és az  év vége felé a nyertesek eljuthatnak a szerződéskötésig. Török Dezső ismertette a folyamatban részt vevő szervezeteket, valamint a területfejlesztéssel kapcsolatos január végi rendezvényeket.

[1396_4.jpg] 03-sajtoreggeli.JPG

Munkában a sajtó

A közgyűlés elnöke megerősítette, hogy nagy jelentőséget tulajdonítanak a megyénkben fellelhető értékek feltárásának, ápolásának, bemutatásának. Átalakult a megyei értéktár bizottság. Elnöke Bánné dr. Gál Boglárka lett, a létszáma pedig 4-ről 7-re bővült. Decemberben 10 millió forintos pályázati támogatást nyertek az értékek népszerűsítésére. A támogatási szerződést már megkötötték. A projekt keretében lesznek pályázati kiírások, valamint kiállítások a Megyeházán. A projekttel kapcsolatban a www.baz.hu -n keresztül tájékozódhatnak majd az érdeklődők.

[1396_3.jpg] 07-sajtoreggeli.JPG

Sok fontos információt kaptak az újságírók

A megyei közgyűlés üléseivel kapcsolatban az elnök emlékeztetett arra, hogy máris jól látható informatikai változás történt, az előterjesztések a kivetítőn keresztül követhetőek. A cél a közérthetőbbé tétel. A munkatervben szereplő időpontoktól csak rendkívüli esetben szeretnének eltérni. Arról is szólt Török Dezső, amennyiben a kezelő hozzájárul, akkor az áprilisi közgyűlést az edelényi kastélyban tartják. A jövőt illetően elmondta, hogy a külkapcsolatokra több időt, energiát kívánnak fordítani amely befektetőkben, munkahelyben, gazdasági növekedésben térülhet meg. A Kassa megyével együttműködésben életre hívott  Via Carpatiáról, mint potenciális lehetőségről szólt, valamint bejelentette, hogy a magyar-lengyel barátság napjára megyei küldöttség utazik Katowicébe.

[1396_2.jpg] 11-sajtoreggeli.JPG

Nagy érdeklődés kísérte a rendezvényt

Még egy témát említett a közgyűlés elnöke, mint feladatot. A megyei önkormányzat gazdasági programjának a készítését, amelyet a februári ülésen kerül a testület elé. Zárásként gróf Széchenyi Istvánt idézte Török Dezső, mint mottót: „Egynek minden nehéz; soknak semmi sem lehetetlen.”

[1396_1.jpg] 13-sajtoreggeli.JPG

Interjú közben

Ezt követően egyéni interjúkkal, kötetlen beszélgetésekkel, s a rendezvény címének megfelelően reggelizéssel folytatódott a rendezvény.