Megbeszélés a közel-keleti kisebbségekért

ölvényi György sajtóközleménye

 

A közel-keleti háborús konfliktusokban szenvedő keresztényeknek nyújtott európai segítségnyújtás fokozásáról egyeztetett az Európai Néppárt frakciójának küldöttsége Federica Mogherini asszonnyal. Az EU külügyi főképviselőjével való mai találkozót Hölvényi György, az Európai Néppárt vallásközi párbeszédért felelős képviselője kezdeményezte. A megbeszélésen a felek egyetértettek abban, hogy az újonnan felállt uniós intézményeknek, különösen az Európai Bizottságnak és a Parlamentnek sokkal hatékonyabb munkát kell végezniük a vallásüldözést elszenvedők érdekében.

 

Az egyeztetés kezdetén Hölvényi György hangsúlyozta, hogy a közös cselekvésnek két pillérre kell épülnie. Az egyik az azonnali cselekvés, hiszen jelenleg is tízezrek tartózkodnak menekülttáborokban, közvetlen életveszélyben. A hatékonyság érdekében a legszorosabb kapcsolatot kell kiépíteni a térségben már aktív segélyszervezetekkel. A kereszténydemokrata képviselő elmondta: “Az EU-nak az azonnali lépéseken túl hosszú távú segítségnyújtásra kell berendezkednie azokban a térségekben, ahol az biztonságilag lehetséges. Amennyiben az Unió ezt nem teszi meg, újabb menekülthullámokra kell számítani Európában.”

Mogherini főképviselő kiemelte: amikor ma a keresztényüldözésről beszélünk, nem kizárólag az életveszélyben élő milliókról van szó, hanem egy több ezer éves kultúra eltűnéséről elsősorban a Közel-Kelet és Afrika országaiban. Tekintettel erre ő maga, mint külügyi főképviselő és európai bizottsági alelnök egy határozottabb cselekvési program végrehajtásában érdekelt.

 

Hölvényi György, a vallásközi párbeszédért felelős néppárti munkacsoport vezetője válaszában bemutatta az EPP frakciónak a dialógus terén szerzett mintegy húsz éves tapasztalatát. Hangsúlyozta: a közel-keleti helyzetet nem lehet csupán vallási ügyként kezelni, hiszen az egyértelműen emberi jogi kérdés is. Mogherini elmondta, hogy különösen veszélyesnek tartja a mai világban a vallásossággal történő visszaélést, annak gátlástalan felhasználását politikai célokra.

A megbeszélésen résztvevő Rachida Dati néppárti EP-képviselő, korábbi francia igazságügyi miniszter jelezte: elvárja, hogy az Unió világos stratégiát valósítson meg az olyan fő kihívások kezelésére, mint a terrorizmus elleni harc vagy az ősi kulturális örökség védelme a válságövezetekben. Lorenzo Cesa olasz néppárti képviselő az egyeztetésen végül elengedhetetlennek nevezte, hogy az Unió a vallásközi párbeszéd témakörét az európai külpolitikai cselekvés részévé tegye.