Kínából is neveztek pálinkát

A Quintessence Competition, korábbi nevén Ongai Pálinkaversenyre 1021 nevezett minta érkezett hat országból.

Egy civil szervezet, az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett pálinkaverseny már VI. alkalommal került megrendezésre Ongán, Abaúj legdélibb csücskében, melynek története 2010-ig nyúlik vissza.

Előbb csak a helybeli pálinka barátokat szólította meg az egyesület, majd egy év múlva már négy megye 28 településéről 168 pálinkamintával neveztek be a résztvevők. A mintaszám ezt követően folyamatosan emelkedett. 2012-ben 346, 2013-ban 785, 2014-ben 1030 nevezett pálinkával és párlattal találkozott a zsűri. Az idei 1000 feletti nevezési szám jelzi, hogy ez a töretlen fejlődés most sem tört meg. 116 településéről, 257 nevezőtől összesen 1021 verseny minta érkezett. Évek óta rendszeresen, egyre nagyobb számban érkeznek a megmérettetésre külhoni nevezések is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy az idén Szlovákia, Románia mellett Lengyelországból és Ausztriából is érkezett minta a versenyre. A szervezők számára külön büszkeség és megtiszteltetés, hogy ez évben először átlépve Európa határait, Kínából is neveztek párlatokat.

A Quintessence Pálinkaverseny díjazottjaként szerepelni rangot és szakmai elismerését jelent, hiszen a versenyen a legjobbnak minősülő párlatok kedvezményes nevezési feltétellel indulhatnak a világ egyik legrangosabb nemzetközi megmérettetésének tartott párlat versenyre, az ausztriai Destillata-ra.

A pálinkaverseny ünnepélyes eredményhirdetésére január 24-én 18.00 órától kerül sor Lillafüreden, a Palotaszállóban, egy pálinka bál részeként, ahol kivételes körülmények között találkoznak határon innen és túl a pálinkabarátok, a legnagyobb kereskedelmi főzdék, bérfőzetők és magánfőzők, ahova előzetes regisztrációt követően tisztelettel várjuk a sajtó képviselőit is.

Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett versenyről Nagy Árpád, a nemzetközileg is elismert békéscsabai Árpád Pálinka tulajdonos-főzőmestere a következőket mondta:„Jó pálinkát már sokan tudnak (tudunk) főzni idehaza! De jó versenyt rendezni, azt még csak nagyon kevesen. Ezért is fordulhatott elő az elmúlt pár esztendőben, hogy a nevesebb honi pálinkás cégek nemzetközi versenyeken keresték pálinkáik dicsőségét. Az Ongai Pálinkaverseny ezt hivatott megváltoztatni a maga eredetiségével, őszinteségével és szervezettségével.”

A versenyre a határon túlról is érkeznek nevezések. Dezső Tibor (Potio Nobilis – Erdély, Románia) véleménye szerint nem véletlenül. „2013/14-ben a Potio Nobilis cég négy országban (Magyarország, Ausztria, Szerbia és Szlovákia) versenyeztette a pálinkáit. Magyarországon a gyulai, a keceli és az ongai versenyeken. Az ausztriai verseny kivételével volt szerencsém a bírálatokban is részt venni. Bátran merem állítani, hogy az ongai verseny a bírálatszervezésben és minőségben, a díjazásban és a díjkiosztó gála szervezettségében, a helyválasztásában ma a Kárpát-medence legrangosabb versenye számomra.”

Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde pálinkafőző mestere, nemzetközileg elismert pálinkabíráló a következőképpen vélekedik a versenyről: „Számomra mitől is értékes egy verseny? Attól, hogy az adatokat diszkréten kezeli, munkáját függetlenül végzi, szakmai háttere által a végeredmény, valamint az értékelés segíti munkámat, továbbá cégünk marketingtevékenységébe, a verseny szakmai elismertsége által, hasznosan be tudjuk illeszteni. Ez alapján választjuk ki, hogy pálinkáinkkal melyik megmérettetésre nevezünk. Véleményem szerint ez a verseny az, ami jelenleg Magyarországon szakmai elvárásaimnak megfelel.”

„Nagyon jól szervezett, korrekt, áttekinthető, pontos és profi háttérmunkával alátámasztott a bírálat, amit egy speciálisan erre fejlesztett szoftver segít. Nincs lehetőség, és nincsenek érdekek a pálinkák eredményeinek befolyásolására. A lehető legjobb szakmai háttérrel rendelkezik, ahol világszinten is az élvonalba tartozó know-how befektetésével felépített, folyamatosan fejlesztett bíráló rendszerrel, a legjobb szakemberek értékelik a benevezett mintákat. A gyönyörű, ünnepélyes díjátadó keretében egy életre szóló élmény a nyereményeket átvenni. Röviden: minden szempontból a közép-kelet európai régió kimagaslóan legjobb párlat versenye!” – közölte a versenyről Lovassy György nemzetközi pálinkabíráló, számos hazai pálinkaverseny zsűri elnöke, versenyigazgatója.