Toller László és Csomai Zoltán  – a két doktor a parlament előterében- vajon miről beszélhettek

Ritka felvétel. Szomorú, hogy már mindketten halottak. Vajon miről tárgyalhatott Pécs polgármestere a miskolci nagyvállalkozóval az ország házában. Ezt már sose tudjuk meg. Azt se , hogy hová lettek azok a százmilliók amelyek állítólag a pécsi polgármesterre lettek bízva.

Az köztudomású, hogy dr. Csomai Zoltán az ICP megalapítója a( a Déli Hírlap kisebbségi tulajdonosa) legendásan ügyes nagyvállalkozó még az ezredforduló előtt súlyos betegségben hunyt el. Toller László se élhette meg a városa Európa kulturális fővárosi projektjének megvalósulását. Ám abban még szerepe lehetett, hogy nem Miskolc kapta meg ezt a nagy kiugrási lehetőséget.

S még egy érdekesség – igaz nem igaz – ám amennyire a pécsi polgármestert megismerhettük az eset csak megtörténhetett. Egy ízben az MSZP és az SZDSZ koalíció vezetői heves vitába keveredtek valamilyen fontos ügyben. Vérre ment a küzdelem, a kis párt szokás szerint zsarolásba kezdett. Fenyegetőztek, hogy kilépnek és megbuktatják a kormányt.

Akkor Toller László a maga tökös stílusában felállt s udvariasan megkérte a szadeszes vezetőket – kifelé menet tessenek leadni a titkárságon az A6-os szolgálati kocsik kulcsait. S javasolta az előrehozott választásokat.

A két úr között még az is szóba jöhetett – Csomai tudatosan készült a politikai pályára. Gazdaságilag elég erős volt, hogy kedve szerint támogassa hozzá forduló pártokat. Cserébe viszont szeretett volna valamilyen kormányzati pozíciót is. Sajnos ez már nem jött össze. A szereplők mindketten nagyon fiatalon hunytak el.