Na hol ez a ház – a Pátria ide épült – ki volt az a balga aki ezt felrobbantatta ?

Robbantás előtt vagy közben. Már nem emlékszem, hogy pontosan mikor talán 1970 -ben készülhetett ez a kép a miskolci Székelykert épületéről. Aki nem tudja ez a Kossuth és a Széchenyi István út sarkán volt, ma a helyén a Pátria ház pöffeszkedik. Akkoriban valamiképpen nagyon örvendtünk a robbantásos bontásnak. A Borsodi Szénbányák speciális szakemberei itt kísérletezték ki ezt a szanálási módszert.  Egy nagyon stabil, olyan középkori vastag falú egyszintes ház volt. Alatta a volt Székelykert vagy később a Béke étterem. Mert ugye akkoriban is dívott az újrakeresztelés. Hét évig jártam a Kossuth utcai általánosba, mindennap ott mentem el, sokáig hiányzott ez a műemlék épület. Nem is értem ki volt az a nagyokos aki halálra ítélte ezt a házat. Nagy balga volt. A robbantást mint kezdő újságíró néztem végig a szomszédos épület teraszáról. Vadas Zsuzsa fotózott.  Gondolom azért küldtek minket, hogy ha bármi megesik nem jelentünk nagy vesztességet. Mi viszont a bizalom jeleként értékeltük a feladatot.

A bontás előtt jártam a ház padlásán , ott találtam egy régi nagy fotómasinát, olyat ami a vásárokban volt szokásos.  Még rajta volt a nagy fekete lepedő ami mögé a mester bújt és jobb kezével jelezte, mikor száll ki a kismadár.

A robbantás után csaknem húsz évig egy randa palánk csúfította a belváros legfrekventáltabb utcarészét. Mígnem a nyolcvanas évek elejére megépült a Pátria tömb. Megjegyzem a tervezője ügyesen trükközött. A liftet kihagyta mondván csak négy emeleten túl kell ez a technika.  Mist sem törődve azzal, hogy az első két üzleti szint után kezdődött a négy plusz emelet.

Valami véletlen folytán végül meglett a lift, utólag. Ebben aktívan közreműködtem, némi jártasságot szereztem a felvonók beruházásban. Ez lesz egy másik sztori.