IIASA-Shiba Díjjal jutalmaztak két miskolci szervezetet

Idén összesen tizenöt magyar cég, szervezet és csoport nyerte el a 25. jubileumát ünneplő IIASA-Shiba Díjat, melyet a miskolci Robert Bosch Power Tool Kft. és a Martin János Szakképző Iskola is átvehetett szerdán a Nemzetgazdasági Minisztériumban tartott díjátadó ünnepségen.
A kitüntetést Dr. Shoji Shiba japán professzor, a díj alapítója és Glattfelder Béla államtitkár adta át azoknak a szervezeteknek, csoportoknak, melyek a minőségfejlesztés területén kiemelkedőt alkottak. Az eseményen a Nemzeti Minőségi Díj is kiosztásra került.
„Nagy örömünkre szolgál, hogy ismét Magyarországon köszönthetjük Dr. Shoji Shiba japán professzort, aki hosszú évek óta segíti a magyar minőség előmozdítását hazánkban. Az általa alapított díjat, mely Európában egyedülálló a minőségfejlesztés tekintetében idén 25. alkalommal adjuk át azoknak a hazai szervezeteknek és csoportoknak, melyek a minőségfejlesztés gyakorlatában kiemelkedő eredményeket mutattak fel” – nyitotta meg az ünnepélyes díjátadót Glattfelder Béla államtitkár.

Bosch
A világszerte ismert és elismert, Dr. Shoji Shiba professzor által 1989-ben, azaz éppen negyed évszázada alapított díj a minőség garanciáját jelenti. A díjat Shoji Shiba professzor, valamint a Nemzetközi Alkalmazott Rendszerelemzési Intézet (IIASA – International Institute for Applied Systems Analysis) és az akkori ipari miniszter alapított. Kezdetben az ipari termelő, szolgáltató, majd később az egészségügyi, oktatási valamint közszolgáltató szervezetek pályázhattak. A pályázati témakörök között szerepel a minőségügy és annak kiegészítő területei, de az elmúlt években lehetőség nyílt szervezetfejlesztési, innovációs, vagy éppen társadalmi felelősségvállalás (CSR) témájú pályázatok beadására is.
Dr. Shoji Shiba, a TSUKUBA egyetem professzora, a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztje, valamint a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztje Csillaggal kitüntetettje üdvözölte a 25. jubileumi IIASA-Shiba Díj legújabb díjazottjait a Nemzetgazdasági Minisztérium dísztermében.
„Nagyon örülök, hogy ismét ellátogathattam Magyarországra, mindig megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek és láthatom azt a fejlődést, ami az évek során, mind gazdasági téren, mind az iparban bekövetkezett. A 25 év alatt teljesen átalakult a magyar mentalitás, a korszerű vezetési eszközök felfelé ívelő pályára állították az országot. Úgy gondolom, hogy a minőség elismerése rendkívül fontos a vállalatok, csoportok életében, ugyanis így érhetünk el nagymértékű változásokat, ugrásszerű fejlődést. Köszönöm, hogy ismételten átadhatom a kitüntetéseket az ország kiemelkedően teljesítő szervezeteinek” – köszöntött minden jelenlévőt Dr. Shoji Shiba japán professzor.
A díj kategóriarendszere megteremti annak lehetőségét is, hogy ne csak egy teljes szervezet kiválósága kaphasson elismerést, hanem kisebb csoportok, szervezeti egységek kezdeményezései is. Pályázati célrendszerével és kategóriarendszerével a díj Európában egyedülálló a minőségfejlesztési tevékenységek elismerésében.

Martin iskola
1987 májusában Shiba professzor tíz főből álló, teljes munkaidőben dolgozó, feladatmegoldó munkacsoportot állított fel, akik számára 9 hétig tartó csoportmunkában minőségszervezési-vezetési ismereteket tanított. Ezt követően öt magyar iparvállalatnál vezették be úttörő jelleggel, a szervezett, rendszerszerű minőségfejlesztési munkát, az un. átfogó minőségvezetési rendszert, a Total Quality Management (TQM) magyar sajátosságokra adaptált programját. Már a bevezetés első évében, 1988-ban a program hatására figyelemre méltó gazdasági eredmények jelentkeztek. A TQM program megindítása jelentős szemléleti változást eredményezett, megnyitotta az európai piacokon érvényesülő minőségi követelmények elfogadásának és teljesítésének útját. Az országban elsőként alapozta meg azt, hogy az ISO 9000-es, és majd az ezt követő további ISO szabványok szerinti minősítés széles körben valósulhasson meg Magyarországon.
Shiba professzornak a minőség ügye melletti elkötelezettsége és a magyarok iránt érzett és tanúsított megkülönböztetett együttérzése konkrét megnyilvánulásaként a tevékenységéért szerződésileg járó teljes tiszteletdíjával (24 000 US dollárral, ami akkori átszámítás szerint 1 millió forintot tett ki), alapítványt tett a minőség fejlesztésében és terjesztésében eredményes munkát végző vállalatok, munkacsoportok és egyének kitüntetésére és díjazására.
Az idén 25. jubileumát ülő elismerést eddig több mint 160 pályázó – kivétel nélkül olyan hazai cég, szervezet, csoport – tudhatja magáénak, amelyek működésében, kultúrájában kiemelkedő értéket képvisel a minőségügy, és elkötelezettek abban, hogy saját eredményeik megosztásával hozzájárulhatnak más szervezetek fejlődéséhez. Az elmúlt 25 évben 20 egyéni pályázó is elismerésben részesült, akik személyes munkájukkal mutattak követésre méltó példát mások számára.

Idén összesen tizenöt magyar cég, szervezet és csoport nyerte el az IIASA-Shiba Díjat.

Az ipari szféra díjazottai szervezeti kategóriában:
– Continental Automotive Hungary Kft. (Veszprém)
– SMR Automotive Mirror Technology Hungary Bt. (Mosonszolnok)
– Robert Bosch Power Tool Kft. (Miskolc)
Az ipari szféra díjazottai csoport kategóriában:
– Kienle+Spiess Hungary Kft.(Tokod)
– Fiers Mechanika Kft.(Szabadbattyán), Giga 2003 Kft. (Székesfehérvár), Hajdu Autotechnika Zrt. (Téglás) (Közös pályázat – mindhárom szervezet külön díjat kapott)

Oktatási területen díjazott szervezetek:
– Martin János Szakképző Iskola (Miskolc)
– Kiskőrösi Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Integrált Óvoda, Általános Iskola, Előkészítő Szakiskola (Kiskőrös)
Oktatási területen díjazott csoport:
– Dr. Abonyi János, Hortobágyi Csaba, Harazin Tibor (Veszprém) (Közös pályázat – Egy díjat kapott a csoport)
Közigazgatás, közszolgálat területén díjazott:
– Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Bűnmegelőzési Osztály (Szeged)

A szolgáltatási szférában díjazottak:
– Pannon Guard Biztonsági Szolgáltató Zrt. (Debrecen)
– Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi – és Iparkamara (Győr)

Egészségügyi területen díjazott:
– Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ (Szeged)

Élelmiszeripari szféra díjazottja:
– Aqua Szolgáltató Kft. (Mosonmagyaróvár)

Az IIASA-Shiba Díjjal egy időben Glattfelder Béla államtitkár a nagy múltra visszatekintő Nemzeti Minőségi Díjat is átadta.
Nemzeti Minőségi Díj díjazottjai
Nagyméretű Termelő Szervezet kategória:
– Grundfos Magyarország Gyártó Kft.
Nagyméretű Szolgáltató Szervezet kategória:
– B. Braun Avitum Hungary Zrt.
Kisméretű Szolgáltató Szervezet kategória:
– Szandaszőlősi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
További információk:
Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület