Végleg eltűnnek a polcokról a magas transzzsírsav-tartalmú élelmiszerek

2015. február 18-án lejár a türelmi ideje az emberi erőforrások minisztere 71/2013. (XI. 20.) EMMI rendeletének, amelyben a kormányzat a Magyarországon forgalmazott élelmiszerek transz-zsírsavtartalmát szabályozza. Ezek alapján február 18-a után nem lehet a boltok polcain olyan élelmiszer, amely nem felel meg a fenti rendeletben előírt határértéknek, és túl sok transz-zsírsavat tartalmaz.

Mit tartalmaz az 71/2013 EMMI-rendelet?

A rendelet szövege alapján, „tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, amelyben a  végső fogyasztó számára átadott vagy értékesített élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot.” A rendelet betartását fővárosi és megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságai ellenőrzik, negyedévente jelentést tesznek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (NÉBiH), amely átadja az adatokat az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) és az  Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) részére. A 2013-ban napvilágot látott szabályozás 2015. február 18-ig adott türelmi időt a gyártóknak és a kereskedőknek arra, hogy a jogszabálynak nem megfelelő élelmiszerek összetételét megváltoztassák, illetve kivezessék azokat a piacról.

Miért károsak a transz-szírsavak?

A transz-zsírsavak károsan befolyásolják koleszterinszintet: ugyanis nemcsak emelik az LDL-, azaz „rossz” koleszterinszintet, de csökkentik a koleszterinszint normalizálásában jelentős szerepet játszó HDL, azaz „jó” koleszterin szintjét is. A magas koleszterinszint pedig a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő rizikófaktora, így nagyon fontos odafigyelni az ideális koleszterinszint fenntartására. A tudományos vizsgálatok eredményei alapján a 2 energiaszázaléknak megfelelő, azaz 5 g/nap transz-zsírsav bevitel 25%-kal növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát1. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2008-ban 17,3 millió ember hunyt el valamilyen kardiovaszkuláris megbetegedés következtében és ez a szám a becslések alapján 2030-ra 23,3 millióra fog emelkedni.2 Magyarországon talán még a nemzetközi helyzetnél is súlyosabb képet mutat a valóság, 2012-ben 64 178 ember, azaz az elhunytak 46%-a halt meg valamilyen keringési betegség következtében.3

Milyen élelmiszerekben található sok transzzsírsav?

A transz-zsírsavak tehát olyan zsírsavak, amelyek molekulaszerkezetükben eltérnek a telített zsíroktól, és kimutathatóan rossz élettani hatásúak az emberi szervezetre. A transzzsírok az ipari termelés során a növényi olajok keményítése során keletkeznek, így a (részlegesen) hidrogénezett növényi olajjal készült élelmiszerekben fordulhattak elő nagyobb mértékben. Transz-szírsavak természetes módon is képződnek a kérődző állatok gyomrában, így jelen vannak a tejben, és a kérődző állatok húsában is, ez utóbbiakra azonban nem vonatkozik a szóban forgó EMMI rendelet.

Tévhitek a transzzsírsavakról

Jelenleg a média munkatársainak, valamint fogyasztóknak egy része úgy véli, hogy a margarinokat hidrogénezett növényi olajból készítik, így ezekben a termékekben fordul elő nagyobb mennyiségben transz-zsírsav. Ezzel szemben a modern gyártási technológiáknak köszönhetően a jó minőségű, étkezési margarinokat már évtizedek óta természetes alapanyagokból, szobahőmérsékleten is szilárd növényi zsírokból, növényi olajokból és vízből állítják elő.

Az Unilever üdvözli az EMMI rendelet türelmi idejének lejártát

Az Unilever által forgalmazott margarinok (Rama, Delma, Flora és Liga) transzzsírsav-tartalma megfelel az EMMI 71/2013. (XI. 20.) rendeletének, hiszen a termékeket már évtizedek óta nem hidrogénezett növényi olajjal készítik. A szabályozás türelmi idejének lejárta nem érinti a vállalat portfólióját, hiszen ezek a termékek már a szabályozás megjelenése előtt is megfeleltek az egészségügyi kívánalmaknak. Az Unilever emellett üdvözli azt, hogy végleg kikerülnek a polcokról azok az élelmiszerek, amelyeknek magas transzzsírsav-tartalma. Vince Beáta, az Unilever Magyarország kommunikációs vezetője elmondta: „az Unilever az egészséges életmód és kiegyensúlyozott táplálkozás híveként folyamatos termékfejlesztéssel és programjaival igyekszik hozzájárulni a fogyasztók egészségéhez és jóllétéhez. A vállalat Fenntarthatósági Tervének értelmében elkötelezetten dolgozunk azért, hogy 2020-ig több mint egy milliárd embernek segítsünk. Az Unilever kiemelt figyelmet fordít a világ vezető halálokának számító, szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére és a kiegyensúlyozott táplálkozásra. A vállalat több szakemberrel és szakmai szervezettel is együttműködik annak érdekében, hogy eljuttassa az egészségmegőrzést szolgáló információkat a fogyasztókhoz. Az Unilever vállalati céljai messzemenőkig azonosak azokkal a magyar és uniós törekvésekkel, mely szerint mérsékelni kell a fogyasztók transzzsírsav-bevitelét, ennek értelmében az Unilever által forgalmazott margarinokat már évek óta nem hidrogénezett növényi olajokból készítik, transzzsírsav-tartalmuk elenyésző.”