Na mi lehet a piros dobozban – nemcsak én kíváncsiskodtam – mi lehet az ajándék sorsa

Ez a kép megjelent a tegnapi Északban. Heisler András a Mazsihisz elnöke elmondta a Merkel kancellár fogadásának előkészületeit. Tőle tudtam meg a látogatás idáig nem nagyon ismert kulisszatitkait. Akit érdekel az elolvashatja a csütörtöki Északban. Nos a cikk mellett ez a kép bekerült az újságba. Merkel kancellár és Heisler elnök úr nagyon nézegetnek valamit egy hosszúkás piros dobozban. Mentségemre szóljon, hogy a képet utólag kaptam a beszélgetésünket követően. Tehát magam se tudtam, hogy mi lehet a dobozban. Akadt néhány kedves olvasó aki szememre hányta, illett volna kép alá valami információ. Vajon mi lehet a kezükben. Hosszú és piros! S gyönyörködnek. Tippeltem – karkötő, a feleségemnek ilyenben szoktam ajándékozni. Esetleg menóra, gyertyatartó – aki nem járatos a zsidó liturgiában ez egy emblematikus többágú gyertyatartó, s létezik lapos hosszú formában is. Ez az úti kivitel.

Nem hagyott nyugton a kíváncsiság így tegnap este rákérdeztem.

A díszes dobozban egy szép Tóraolvasó volt. Aki ezt nem tudná ez egy hosszú stilizált kinyújtott kezű, hosszú új. A Tóra olvasásakor az előimádkozónak ezzel segítenek az apró betűs sorok követéséhez. Szép darab lehet, s értékes.

Na vajon mit tehet a kancellár asszony ezzel a szép ajándékkal. Egy biztos Tórát olvasni nem fog. Beszél németül, oroszul és angolul, de a héberben járatlan. Az ottani szigorú törvények szerint amíg hivatalban van akár a saját vitrinében is őrizheti de inkább a kancellárián lesz majd. Ugyanis távozása után ez már a Német Köztársaság tulajdona és kiállítják vagy később elárverezik.

Egyébként ehhez hasonló műtárgy a Miskolci Zsinagógában is van és a Tórára fűzve őrzik.