Jenő bácsi volt az utolsó – mi zajlik a zsidóság berkeiben – Heisler András a jövő embere – diplomatikus kompromisszumra kész  -a többség mögötte áll – Guszti bácsi szelleme tovább él – egy örökös fantom a Síp utcában

Kevesen tudják Miskolc utolsó állandó rabbija Schük Jenő volt, talán a hetvenes évekig rendszeresen lejárt Budapestről. Köztiszteletben álló vallásos bölcs lelkipásztor volt akinek az idejében mindenki arra koncentrált, hogy a hitélet tartalommal teli legyen. Régvolt.

Nos azt viszont már többen tudják – bár a felekezet belügye, pletykások mindenütt vannak – hogy Pesten hamarosan választások lesznek a Magyar Zsidó Hitközségek szövetsége élén. Voksolnak kik legyenek az elöljárók a következő ciklusban. S ahol választás van ott kampány is indul. Valószínű, két ember párharca lesz a május 10.i közgyűlés. Óriási a tét.

S ez már nem csak a zsidóság belügye, hiszen a vallási vezetés és a kormány kapcsolata a nemzetközi nyilvánosság reflektorfényében van. Nincs az az uniós állami vezetés amely az antiszemitizmus , a vallás ellenesség vádját bármi módon is magára húzná. Lavírozni, egyensúlyozni, kompromisszumokat kötni nem mindenki képes. Most egy biztos,  kitetszik, erős európai gondolkodású elnök áll a Mazsihisz élén. Heisler András fogadta Merkel kancellárt a közelmúltban a Dohány utcai zsinagógában. A hosszúra nyúlt látogatás után mindketten elégedettek voltak a tárgyalással és dicsérték egymást. Ezt követően a Mazsihisz és a kormány között sokat javult kapcsolat, s a szerencsétlen holokauszt évfordulós megemlékezések körüli nézeteltérések is megnyugtatóan lecsillapodtak. Ehhez kellett egy olyan elnök aki nemcsak diplomatikusan gondolkodik de e szerint is cselekszik.

Mi lesz vajon május után.  A többség, a józanabb tábor kiáll Heisler elnök úr mellett. Ám közben az egész Síp utcai székházat belengi Zoltai Gusztáv szelleme. Nem is jól fogalmaztam – pontosabban – Guszti bácsi fantomként tovább él a közösség elöljáróságának gondolkodásában. Azt hűbéri rendszert amit negyedszázad alatt kiépített képtelenség felszámolni. Nem véletlenül miniszteri főtanácsadó, máig is tudja kik azok akiket a markában tartva sakkba tarthat. Mindenkiről mindent tud , a sajtó berkeiben is járatos, s igazából a befolyása  legalább olyan erős mint pápa Őszentségének a Vatikánban. A szerencse lovagja, csodálatosan keveri a kártyát, csak nyerésre van beállítva s nem képes elfogadni, a dolgok nem mindig az elképzelése szerint alakulnak.   Csak egy apró adalék – a BZSH legutóbbi választásakor Zoltai korábbi sofőrje két szavazattal maradt alul az elnöki poszt elérésétől. Tehát ha Guszti bácsai nagyon ráhajt akár a saját kedvencét  is tétre vagy befutóra nyomja . Csak akarnia kell. Mi sem vagyunk rosszabbak, bár búcsúcédulát is árulhatnánk, de egy föníciai találmánnyal sok minden megoldható.

Bizakodjunk – nem ismétlődik meg a Schwezoff szindróma , nem lesz újabb transzvesztita vagy vidéki lokálmatador a legnagyobb zsidó szervezet élén. Ehhez viszont szükség lenne az összes vidéki delegáltakat küldő hitközségi vezetőség teljes átvilágítására. Sőt mi több úgy elengedni a küldötteket, hogy számoljanak be kiket favorizálnak.

Folytatás – hol mi zajlik a mélyben, ki kit képvisel ,van e elég józan erő , s kitartás  az egyszerű hívőkben, mennyire sikerül megújulni a begyepesedett gondolkodású dinasztikus rendszerben uralkodó vidéki hitközségek elöljáróságának. Folyt köv…