Így tanítsuk meg a gyereket a pénz beosztására!

A kiskamaszokat már otthon hagyhatjuk napközben a vakáció idején. Nem ritka az sem, hogy egyik-másik barátnál, osztálytársnál gyűlnek össze vagy közösen szerveznek programot, hogy együtt töltsék a napot. A szünetben észrevétlenül is fogy a pénz a fagyizóban, a moziban, a plázában vagy a strandon. A K&H pár jó tanácsot gyűjtött össze a szülőknek, hogyan tanítsák meg a kiskamaszoknak a pénz beosztását.

Ha nincsenek, vagy távol vannak a nagyszülők, drága a tábor és megfizethetetlen a bébiszitter, sok szülő kényszerül arra, hogy a vakáció idején egyedül hagyja otthon nagyobb gyermekét. 10-12 éves kor felett már meg lehet neki tanítani, hogy ne engedjen be idegent, hogyan melegítse meg magának az ebédet, kinek telefonáljon, ha baj van. Ha lehetőség van rá, sokszor megnyugtatóbb megoldás a felnőtteknek, ha az osztálytársak, szomszéd gyerekek együtt töltik a napot. A kiskamaszoknak már unalmas az egész napot a négy fal között tölteni, ha pedig elmennek otthonról, óhatatlanul is pénzt költenek, akár csak egy fagyira, vagy strandbelépőre, mozira, de sok gyerek jár a plázákba is. Emiatt a szülőknek nyár elején érdemes pár szabályt lefektetni akár a zsebpénz, akár a napi-heti költőpénz tekintetében. A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője ehhez gyűjtött össze pár hasznos tanácsot.

A szünidő kezdetén vegyük számba, hány olyan nap vagy hét van a 11 hetes vakáció alatt, amikor a gyermekünknek egyedül kell boldogulnia napközben. Beszéljük át a lehetőségeket, hogyan is fog egy-egy nap felépülni.

Az egyik központi kérdés az étkezés: ha az édesanya előre megfőz, csak meg kell melegíteni az ételt. Ha azonban erre nincs idő, érdemes előre közösen megrendelni az ebédet valamelyik ételszállító cégnél, vagy befizetni egy közeli ételbárban. Így előre biztosíthatunk egy laktató menüt a kamasznak, és nem kell attól tartanunk, hogy az ebédre költött pénzt másra fordítja. Ha nincs más megoldás, mint a közértben bevásárlás vagy a pizzarendelés, akkor nevezzük meg azt a keretösszeget, ami az étkezésre fordítható.

Nem várhatjuk el egy kamasztól, hogy az egész napját a négy fal között töltse. Tervezzük meg előre együtt a programokat! Kikkel megy el otthonról és hova mozdulnak ki egy-egy nap? Az adott helyen milyen belépőkkel kell számolni? Például ha strandra vagy moziba mennek, a belépőn felül számíthatunk extra fogyasztásra is, mint a lángos, fagylalt, üdítő vagy popcorn. Idősebb gyerekektől elvárhatják a szülők, hogy az általuk megszabott összeg feletti kiadásokat – a második fagylaltot például – a gyerek a zsebpénzéből vegye meg.

„Ahhoz, hogy felelősségteljes felnőtteket neveljünk a kiskamaszokból, már most elengedhetetlen, hogy megtanítsuk őket a pénz beosztására. Ehhez mindenképpen nyújtsunk segítséget a tervezés fázisában! Ugyanolyan fontos az is, hogy a nap vagy a hét végén újra összeüljön a család, és átbeszéljék, milyen élményekben volt része a gyereknek, mennyire sikerült beosztania a kapott keretösszeget. Ha ügyes volt, mindenképpen dicsérjük meg! Ha nem, beszéljük át, legközelebb hogyan kellene beosztani a pénzt. A továbbiakban is vonjuk be őt a pénzügyi tervezésbe, például, amikor legközelebb együtt utazik el nyaralni a család” – tanácsolta Horváth Magyary Nóra, a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő zsűritagja.