A görögöknek már annyi – licencdíj a demokráciák után – a sajátjuk is liberális katyvasz – nagy lábon éltek megfizetik az árát – megették az aranytojást húsz évre – szánjuk vagy szánakozzunk

Nem is tudom, sajnáljam e a görögöket vagy szánakozzak rajtuk? Azt ugyanis régóta tudjuk, hogy igazi mediterrán típusú, keleties gondolkodású nép. Nem ismerik az igazi telet, nagy melegben nem dolgoznak és megelégszenek annyival, hogy feltalálták a demokráciát és a krémes joghurtot. Az ottani nyugdíjak a miénkhez képest csaknem háromszorosak és az állami alkalmazottak évente 16 alkalommal jogosultak fizetésre egy évben. Nagy lábon élnek, éltek. Húsz évre előre felélték a nemzeti jövedelmüket.Kölcsönt vettek kölcsönre. Egyszer élünk, de legalább jól, alapon cincogtak mint a mesebeli tücsök.A  mostani kormány népszerűsége , győzelme azon alapult, hogy sikerült hülyére venni az uniós, pénzügyi tárgyaló partnereiket. Rájöttek arra a régi mondásra, miszerint ha már ennyi az adósságuk akkor nekik nem kell álmatlanul hánykolódniuk. Idegeskedjen az aki hitelezett.

Nekünk a görög államcsőd komoly megpróbáltatást jelent majd. Az unió vezető államai, a hitelezők példát fognak statuálni. Szemléletes képet kaphatunk majd arról, hogy mi vár azokra akik felrúgják a pénzügyi megállapodásokat. Kényszerhelyzetben vannak. Mindkét részről. A világ már régóta tudja, hogy azt az adósságot amit a görögök maguk előtt görgetnek a büdös életben nem képesek törleszteni. Le kell nyelni, konszolidálni kell  – érthetőbben mindannyiunknak viselnünk kell az unióban a féktelen adakozást. Az euró hamarosan  – akár 350 forint is lehet – az üzemanyagok ára tovább drágul mindenütt, s ami lényeges csökken az uniós támogatási kvótánk. Közben minden országban gázt adnak a bankó présnek ami egy időre meglódíthatja az inflációt.

Jó e, hogy nem vagyunk az euró zónában?  Ezt akkor tudnánk megítélni ha már benne lennénk. Különben az itthoni multik már régóta euróban számolnak és nekik a forint leértékelődése némi haszonnal kecsegtet. Ami érzékelhető a bankokban, hogy egyre többen már csak a biztosítási értékhatár alatti összeget  hagynak náluk. A készpénz kockázatos még a hűtőben is romlik tehát kezd élénkülni az ingatlan piac.

Görögország, ebben a helyzetben bosszút is forralhat. Ha bekerülnek az európa szegényházába ránk engedik a menekültáradatot. Ez természetes , mert az állami alkalmazottak, a rendőrök és a katonák fizetés nélkül nem dolgoznak majd. Később a görögök is elindulnak az unió árnyékosabb tájai felé. Amit megfigyeltem havonta kétszer van a Lidlben görögös hét. Olcsó borok és feta sajt meg néhány mézes nyalánkság.Az idegenforgalmuk érthető okokból ezen a nyáron megcsappan. Senki se szeret már bankókötegekkel utazgatni a nagy világban.

A szegénység szegénységet gerjeszt, indukál. Ha csak ki nem találják, hogy a demokráciák után licendíjat vetnek ki a világra. Bár ahogy elnézem ebből manapság nem sok lé folyna be az ottani kincstárba. A saját demokráciájuk is inkább az anarchiára emlékeztető katyvasz.image image