Lezárult a Kincses Sziget Tanoda Perkupán

2013.09.01. és 2015. 06.30. közötti időszakban valósult meg a Bhim Rao Egyesület „Kincses Sziget Tanoda Perkupán” elnevezésű, TÁMOP-3.3.9.C-12-2012-0167 azonosító számú Európa Unió által támogatott projektje.

A Társadalmi Megújulás Operatív Program a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók iskolai lemorzsolódását csökkentő intézkedések támogatása – Tanoda típusú programok támogatása a Hátrányos Helyzetű kistérségekben című pályázati kiírás keretében valósult meg pályázatunk.

A tanoda program célja összesen 30 hátrányos helyzetű, vagy halmozottan hátrányos helyzetű, általános iskola felső tagozatán, vagy középiskolában tanuló gyermek tanórán kívüli oktatása, iskolai hátrányainak leküzdése. Ennek érdekében olyan pedagógiai módszerek kerültek bevezetésre, amelyek elősegítik a családias légkör kialakítását a tanodákban, növelik a diákok önbizalmát és olyan élményekhez jutnak, amelyek jobb sorban élő iskolatársaik számára természetesek. Ennek megvalósítása során 5 fő pedagógus és a szakmai stáb gondoskodott a projekt sikerességéről.

Tanodánkban összesen 30 fő vett részt a programban. A tanodákban elsősorban készségfejlesztés az alaptevékenység. A tanoda pedagógusai délutánonként 3 órát foglalkoznak a gyerekekkel. Ebből 2 óra intervallumban fejlesztő foglakozások, míg egy órában játékos feladatok, szabadidős programok zajlanak.

A tanodai foglalkozásokon túl sor került pályaorientációs, drog prevenciós, kulturális és szabadidős programok lebonyolítására.

Kulturális programokat is szervezünk a gyermekek számára. Ennek keretében a tanulók részt vehettek kastélylátogatáson Edelényben, a Miskolci Nemzeti Színházban tekintettek meg egy színdarabot, hajókiránduláson vettek részt két alkalommal a Balatonon és kerékpárral fedezték fel a balatoni tájat.

Nyári táboraink helyszíne mindkét alkalommal Balatonkenese volt. A hátrányos helyzetű gyermekek ritkán jutnak el az otthonuktól távolabb eső tájakra: ez nem csak kivételes élményeket biztosított a számukra, hanem a lelki fejlődésük szempontjából is sokat számított. A gyermekek megfigyelhették, és a szervezett programok segítségével meg is tapasztalhatták, hogy az ő számukra is van kitörési lehetőség, bennük is rejlik olyan tehetség, amely segítségével a társadalom értékes tagjaivá válhatnak, és nem utolsó sorban: hogy ők is megérdemlik a nyaralás lehetőségét.

Fontosnak tartjuk, hogy a gyermekek megismerkedjenek a környezettudatos életmóddal.

Ezúton szeretettel hívjuk és várjuk Önöket, hogy megismerhessék a tanodáinkat, betekintést kaphassanak a tanodai munka életébe és egy átfogóbb képet kapjanak egyik kiemelkedő munkánkról, a Tanoda programról.

A projekt számszerűsíthető eredményei:

  • A tanodából lemorzsolódott diákok száma: 0 fő
  • Aktív együttműködésekbe bevont partnerek száma: 6
  • Az egyéni fejlesztési tervben rögzítetteket sikeresen megvalósítók száma: 30
  • Érettségit adó középfokú intézményben, valamint minőségi szakképzésben továbbtanuló végzős tanodások száma: 4
  • Nyitott tanodai programok száma: 7
  • Nyitott tanodai programon résztvevők száma: 180 fő
  • Tanodai programokba bevont tanulók száma: 30 fő
  • Tanodán kívüli programok száma: 7

Üdvözlettel: Káló Károly

BHIM RAO Egyesület elnöke

Tel:+36-30/455-7266

További információ kérhető:

Káló Norbert

Szakmai vezető

Tel:+36-30/934-8787

A projektről bővebb információkat a www.bhimrao.hu oldalon olvashatnak.