Tora a galériában – szakrális  ereklye ami egyenes uton nem kerülhetett volna oda – többezer dolláros ertek

Tetszenek e emlékezni, hogy a közelmúltban a miskolci régiségvásáron egy Torat árultak.A szakrális ereklye a zsido vallás szerint soha nem kerülhet magántulajdonba , legálisan.Az mindig csak egy közösség birtokában van es ha megsérül  vagy javíthatatlanna válik mint a személyeket eltemetik. Egy valóságos szertartás keretében az izraelita temetőben. A megrongálódott ima könyveknek is ez a sorsa.

Nos mint ismeretes a miskolci vásárban fellelt Torat visszaadták az árulnak.Tisztazta, hogy találta vagy kapta, de nem volt tudatában a vallasi törvényekkel.Kulonben felajánlotta a hitközségnek -horribilis aron, hogy eladja.Az üzlet gy meghiúsult.A téma lezárva, elfelejtse, a békesség kedvéért az ügyre pontot tettek. Jogosan mivel a közösségen kívüliek nem kötelesek ismerni a zsido törvényeket.

Kozben most érkezett ez a lesi foto.Kugler art Galeria, csinálok nekik egy kis reklámot. Egy a képen látható Torat kínál eladásra Koszegi Edit, Budapesten a Sútö utca két szám alatt.A felvétel nem valami jó minőségű, ám az kivehető, hogy a Tora jó állapotban lehet.Nagyon kiváncsi lennék, hogy miként kerülhetett a galériában. Ki lehetett az elado?

Megjegyzem ezeknek az eszmei es valós értéke 15- 20 ezer dollár.Hazankban meg a hetvenes években is több Tora volt a videki hitközségek tulajdonában. Tény, hogy egy államközi megállapodás keretében többszáz az kivitték Izraelbe. Meg az is megtörténhetett, hogy néhányat privatizáltak, elbizniszeltek.Ami nagy szégyen es súlyos bűn.