Lett egy autóvadászunk – ajándék a polgárőrség baleset megelőzési centrumának – jó kezekben a kamerás rendszám felismerő

IMG_2674 IMG_2661 IMG_2669 IMG_2672 IMG_2667Különös, s hasznos ajándékot kapott a megyei polgárőrség baleset megelőzési centruma a hét közepén. Vereczkei Csaba  megyénk rendőrfőkapitánya adta át az Opel Astra autóvadász kocsit Cseh Lászlónak a  szövetség alelnökének.

Mint ismeretes ebben a járműnek van egy fedélzeti kamera amely leolvassa a jármű előtt elhaladó kocsik rendszámát és rögtön jelzi ha az autó körözési listán van.  Az átadási ünnepségen jelen volt Csóra György a megyei polgárőr szövetség elnöke és Szakos István alelnök.

Innentől áttérek a nem hivatalos véleményemre. Hála a sorsnak életemben egyszer ért el az autólopás. A Déli Hírlap Kft VW Golfját( 1600 Dizel) a szerkesztőségi épület mögül fényes nappal vitték el. A járművet egy üzleti szerződés keretében kaptuk a Wicha Leer autóháztól és nagyon elégedettek voltunk vele. Keveset fogyasztott és kitűnő állapotban volt. Szerencsére Casco is volt rajta tehát különösebb anyagi kár nem érte a szerkesztőséget.

Az a kedves kolléga aki utoljára használta nem kapcsolta be a váltózárat amit utólagosan szereltünk a kocsiba. Gondoltam ha azt csukják ilyen soha se történhet velünk. A rendőrségi nyomozáskor jeleztem, hogy a belső üzemeltetési szabályzat szerint kötelező volt a biztonsági zár használata. A hanyag kolléga viszont nem elég, hogy megerősítette : igen volt ilyen szabály, de ő bizony nem zárta le. A biztosító meg is lovagolta ezt a tanú vallomást. Ma vissza gondolva erre a furcsaságra, akkoriban rá kellett volna terhelni a mulasztást elkövető munkatársra. Nagyon megérdemelte volna, csak hát aligha tudta volna kinyögni.

S még tovább , a rendőrség nem lelte  meg az autótolvajt. Hogy keresték e  és megnézték e a környékbeli töltő állomások videofelvételeit nem tudhatom.  Ilyen információt nem osztottak meg velem. Tartok tőle, hogy , mivel akkoriban ez mindennapos bűncselekmény volt hamar lezárták az ügyet. Érkezett több bejelentés is, hogy hol mikor látták a kocsit de minden infó vaklárma volt. Akkoriban ugyanis kamionokba tuszkolták a lopott kocsikat és mire a bázisra értek a zsákmányt már is szétkapták alkatrészeire . Tehát erre a rendszám felismerő , autóvadász készülékre büszkék lehetünk, de a tolvajok egy lépéssel mindig előbbre járnak. Mint laikus , magam is azonnal rendszámot cserélnék ha már ilyen lopásra adnám a fejem.

Különben hála és köszönet , egy ilyen herkentyűvel csak hatékonyabb lehet a polgárőrség tevékenysége. ja és ne feledjem: ha a készülék lopott kocsit jelez, mit tehet a polgárőr. Telefonál a rendőröknek. Na itt kellene a joghézagon egy nagyot vájni, mert ha futni hagyjuk a delikvenst akkor nem sokra mentünk.