A mezőcsáti strand vize mindent gyógyít – a slambuc viszi a pálmát – nehéz betelni vele – a régió retro strandja az erdő hüvősében
pinvérkedtem a révcsárda alaton

Hú de régi kép! Készült pontosan 1968 augusztusában a Balatonon a Szántódi Révcsárda teraszán. Feri bácsi , nyugodjon békében a főpincér és jómagam a lótifuti felszolgáló. Akkor is meleg volt, de a protokoll szerint mi elegánsan verejtékeztünk talpig beöltözve. Előtte még négyszáz lapos és mélytányért eltörölgettem majd jöhetett a korai reggeliztetés.

Ez a múlt, most itt a jelen. Hová menjünk hűsölni. Van egy tuti tippem. A mezőcsáti strand , a retro fűrdő – állítom ezekben a napokban a legjobb kikapcsolódás. Az árnyas fák alatt alatti nagy medencében úszni , lubickolni egyaránt kellemes. A hátsó ülő fürdőben meg árnyékvető tetők alatt lehet trécselni.

Erre mondják a kellemest a hasznossal. Ez a víz ugyanis ritka különleges gyógyhatással bír. Ízületi, mozgásszervi betegségekre ajánlják. Több ezer visszatérő vendégük állítja, hogy három, négy, fél napos kúra után szinte újjászülettek. Még többen lopják a vizet, korsóban, palackban viszik haza. Reggel este egy-egy pohár hidegen és langyosan minden gyomorbántalmak megszüntetésére alkalmas.

Nem véletlen, hogy mostanában még parkolóhelyet is nehéz találni a strand előtt.

S akkor még nem szóltam a tulajdonos különleges ajánlatáról. A nevezetes csáti slambucról. Aminek egyetlen nagy hibája van, hogy eteti magát. Nehéz betelni vele. Sokan már reggel betelefonálnak lesz e  aznap slambuc az étlapon. Ha igen ott a helyünk.