Július elejére sem végzett a Banif Plus Bank a deviza alapú elszámolással
Magyar nemzeti bank

Az MNB ma publikált határozatában 45,5 millió forint bírsággal sújtotta – immár harmadízben – Banif Plus Bankot az elszámolási határidőre vonatkozó törvényi előírás megsértése miatt. A bank a korábbi jegybanki kötelezések ellenére sem küldött ki július elejéig több mint tízezer elszámolási értesítőt a fogyasztóknak, bár annak postázási határideje április vége volt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) témavizsgálata keretében folyamatosan nyomon követi a Banif Plus Bank Zrt.-vel kapcsolatos korábbi határozatában foglaltak (Sajtóközlemény: Bírság a Banif Plus Zrt.-nek késedelmes elszámolás miatt; Újabb bírság a Banif Plus Banknak elszámolási késedelem miatt) teljesítését. A jegybank megállapította, hogy a bank 11 197 szerződés esetében – a korábbi kötelezések ellenére – 2015. július elejéig továbbra sem tett eleget elszámolási kötelezettségének, korlátozva ezzel a fogyasztókat jövőbeni anyagi lehetőségeik áttekintésében és tervezésében.

Az MNB május 11-én közzétett határozatában azt állapította meg, hogy a Banif Plus Bank Zrt. az április végi törvényi határidőig több mint 35 500 darab szerződése kapcsán mulasztotta el megküldeni az elszámolásokat a fogyasztóknak. A jogszabálysértés miatt a jegybank kötelezte a Banif Plus Bankot, hogy elszámolási kötelezettségének haladéktalanul tegyen eleget, s 18 millió forint bírságot is kiszabott. Június 12-én közzétett következő határozatában az MNB újabb, ezúttal 48,8 millió forint bírságot szabott ki a bankra, amely május végén még 21 300 darab szerződés esetében volt késedelemben az elszámolási értesítők kiküldésével.

Az MNB most publikált határozatában ismételten kötelezte a Banif Plus Bankot arra, hogy haladéktalanul küldje meg az elszámolásokat a fogyasztóknak, emellett további 45,5 millió forintos bírsággal sújtotta az intézményt. A bírság összegének meghatározásánál a jegybank figyelembe vette a jogsértő állapot tartamát, a késedelem mértékét, illetve az érintett fogyasztói kör nagyságát is. A bank jelzése szerint az elszámolásokat várhatóan 2015. augusztus 28-ig megküldi az érintett fogyasztóknak.

Az MNB az elszámolás maradéktalan végrehajtása érdekében 2015 februárja óta valamennyi érintett pénzügyi intézményre kiterjedő témavizsgálatot folytat. Ennek során kiemelt figyelmet fordít a fogyasztói tájékoztatás megfelelőségére, így további pénzügyi intézményeknél is vizsgálta, hogy történt-e mulasztás az elszámolások megküldésével összefüggésben.

A vizsgálatok eredményeként korábban két pénzügyi vállalkozás és egy kereskedelmi bank összesen 7,5 millió forint bírságot kapott amiatt, mert késve küldte ki a fogyasztóknak az elszámolási értesítők egy részét (Sajtóközlemény: Újabb felügyeleti bírságok az elszámolások késedelmes megküldése miatt). Az elszámoláshoz kapcsolódó jegybanki vizsgálatok 2016 elejéig tartanak, jogsértés esetén az MNB haladéktalanul fellép, s szükség esetén intézkedést hoz az érintett pénzügyi intézménnyel szemben.

Magyar Nemzeti Bank