Melyiket válasszam, melyik az érett, ízletes, magyar dinnye?

Melyiket válasszam, melyik az érett, ízletes, magyar dinnye? – teszik fel a kérdést maguknak a vásárlók.

Azt, hogy melyik felel meg a fenti elvárásoknak nehéz külső jegyekből megállapítani. Általános tapasztalat, hogy a nagyobb 10-15 kg-os dinnyék a legfinomabbak, viszont ezeket nehéz cipelni. A vásárlói igényeknek eleget tenni akaró kereskedők ezért egyre több helyen darabolják fel a nagyobb példányokat.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztály tájékoztatja a lakosságot, hogy a dinnyét szeletelni, lékelni csak abban az esetben lehet, ha a használt eszközök tisztításához és fertőtlenítéséhez, valamint a kézmosáshoz a megfelelő feltételek rendelkezésre állnak.

Ezen kívül a dinnyét, a darabolást megelőzően minden esetben, tiszta, ivóvíz minőségű vízzel meg kell mosni, mert a héján található szalmonella, coli baktériumok – különösen ilyen rendkívüli melegben – rövid időn belül okozhatnak hasmenéssel járó ételmérgezést. A keletkezett vágási felületet célszerű fóliával befedni, az egyéb szennyeződések, rovarok elleni védelemül, az élelmiszerbiztonsági kockázat csökkentése érdekében. Amennyiben a vevők az árusító helyeken nem tapasztalják a fent említett feltételek teljesülését, ott nem tanácsos szeletelt dinnyét vásárolni.