Hűha – hétfőn Lőrinc napja – ne, hogy már bele pisiljen – a piacon már nem a dinnyét lékeljük

Valamikor , a békeidőben visszatérő témám volt – a kofa nem hajlandó meglékelni a dinnyét. Sőt megtörtént, hogy dühében engem akart megkéselni. Később , ugye a KÖJÁL majd az ANTSZ a kereskedők pártjára sodródott – döntöttek, egészségügyi szempontok alapján nem kötelesek lékelni.  Legfeljebb egy vékony szeletet kóstolhatunk, ha a dinnye már felezett. Ilyenkor a ravaszabbak cukros lébe mártják a kést, hogy tuti legyen az alkalmi teszt.

Egyébként az idei dinnyeszezon jónak mondható. Tízből ha kettő volt tök, a többi ehetőnek bizonyult. Figyelem, hétfőn Lőrinc napja, s a nép hagyomány szerint ilyenkor ez az úr belepisil a dinnyékbe. S ezzel tönkre teszi a gyümölcsöt. Hogy miként kisdolgozik a teljesen zárt , természetes csomagolásba, nem tudom , nem is érdekel.  Egyet viszont megtapasztaltam,  ezután már egyre kevesebb lesz az édes.

Ezt a Lőrinc napot érdemes lenne későbbre csúsztatni. Ha már képesek ilyen csúfságra – egyházi jóváhagyással – tegyük két hónappal későbbre a Lőrincek ünneplését. Na akkor piszkoskodjanak ! Meg nézném, hogy a szőlőt, hogyan szentségtelenítik meg.