VII. Jósvafői Hucul Lovasnapok, Falunap, és IV. Nemzetközi Patkolókovács Verseny

Idén a 30. évfordulóját ünneplő Aggteleki Nemzeti Park számos programot kínál az idelátogatók számára.
Az Aggteleki-karszt hegyei közt megbúvó kis hegyi faluban hetedik alkalommal kerül megrendezésre a huculösvény vetélkedő, mely a helyi kislófajta egyik legnagyobb megmérettetése.
A versenyzők és az ide látogatók péntek délután lovas bemutatóval, Falunap keretében megrendezett programokkal tölthetik látogatásuk első napját. Szombaton és vasárnap a Jósvafői Lovasnapok keretében az alábbi huculösvény kategóriák kerülnek megrendezésre:
Gyerek-, Fiatal lovak versenye-, Kezdő lovasok versenye-, Szenior-, Nyitott-, Hucul díjugrató-, Sport kategória, de a megmérettetések végén kihirdetjük a Hucul Lovasnapok Ifjúsági és Felnőtt Bajnokát is. A lovas ügyességi vetélkedőn találkozhatunk épített és természet adta, vizes, hegyes akadályokkal. Keskeny árkokat vagy víz feletti, magasra emelt pallókat, meredek vízmosásokat, patakmedreket, természetes fix, engedelmességi és verhető ugrásokat, ijesztő (pl. szalagos kapu) elemeket minden ösvénynek tartalmaznia kell.
Vasárnap a pónifogathajtók mérik össze tudásukat 1-es, 2-es kombinált akadályhajtás kategóriában.

Mindeközben a patkolókovácsok szombaton a meglepetéspatkók kovácsolásával kezdik a versenyt. Ezeket a magas szintű kovácsolástechnikai tudást és gyakorlatot igénylő patkókat péntek este látják először, egy éjszakájuk van arra, hogy átgondolják, hogyan fogják majd őket elkészíteni úgy, hogy a végeredmény milliméterre pontosan egyezzen a kiírással. Ezt követi a mintapatkók kovácsolása – erre a feladatra jó előre felkészülhettek a versenyzők.
A nap egyik fénypontja a hagyományos bornyitogató verseny lesz, ahol a patkolókovácsok párban versenyeznek. A cél, hogy a faládába trükkösen bezárt bort a lehető leghamarabb kinyissák, ehhez mindössze egy szálvas áll rendelkezésükre. A feladat nehézsége, hogy a faládának sértetlennek kell maradnia, a dugót pedig ki kell húzni a palackból. Lehetetlen feladat? Korántsem!
A bornyitogatás után a patkolókovácsok átadják helyüket és hétköznapi hősök állnak az üllők mögé.
A vasárnapi nap patkolási feladatait az Aggteleki Nemzeti Park hucul ménesének lovain mutatják be a versenyzők, majd a versenyt a gyorskovácsolás versenyszám zárja – de ha a dobogóért holtverseny alakulna ki, akkor a trükkös sasszem versenyszám dönt majd a helyezésekről.
Mindig is érdekelt, hogyan lehet egy hétköznapi szálvasból a ló lábára tökéletesen illeszkedő patkót készíteni? Kíváncsi vagy egy olyan tradicionális szakmára, amely ötvözi a technikai tudást, a lóanatómiát és a kreativitást? Akkor ott a helyed a IV. Nemzetközi Patkolókovács Verseny nézői között!

További információ: www.anp.hu; www.josvafo.hu, www.mape.hu