Vérünket akarják – biznisz a javából – az utolsó cseppet is szeretnék –  Miskolcon nyitotta első plazmaközpontját a CSL Plasma – sok a kérdőjel  – az országos vérellátónál nem nyilatkoznak a konkurrenciáról

 

Szóval az alábbi cikk nemrégiben jelent meg  a gráfon. Közben rengetegen telefonáltak, hogy itt nincs, s nem lehet minden rendben. Van nekünk is Országos Vérellátó szolgálatunk. Ahol önként, önzetlenül és támogatásért cserébe vért adhatunk. S ebből a vérből is lehet mindenféle nélkülözhetetlen gyógyszert gyártani. Tehát ha valaki felelősen gondolkodik semmi szükség egy olyan cégre amely tőlünk szívja a vért. Szerettem volna ez ügyben tájékozodni több irányból is. Az OVSZ kommunikációs osztálya azt üzente írásban bármit kérdezek. Közben igyekeztek elhitetni, hogy semmit nem tudnak a plazmaközpont hálózatáról.

Noha ma már mindenki tudja, hogy ez a cég rendszeresen indít vámpír buszokat Budapestről Bécsbe. Erre bárki felszállhat aki hajlandó néhány euróért, hogy megcsapolják. Nem nagy biznisz, de sok hajléktalan él ezzel a lehetőséggel.

A miskolci plazmaközpontban se beszédesek.

A CSL Plasma Miskolcon nyitotta meg első hazai plazmaferezis központját. A Széchenyi utcai létesítmény helyi szakemberekkel, a legkorszerűbb felszereléssel, nyugodt környezetben várja a miskolciakat. A levett vérplazmából életmentő gyógyszerek készülnek vérzékeny, immunhiányos betegeknek, baleseti és égési sérülteknek. A CSL Plasma hosszú távra tervez Magyarországon, a következő plazmaközpont Nyíregyházán nyílik majd.

 

Júliustól megnyílt az első plazmaferezis központ Miskolcon, vagyis vérplazma adományaikkal most már a miskolciak is hozzájárulhatnak olyan gyógyszerek előállításához, amelyek életmentő segítséget nyújtanak a vérzékeny, immunhiányos, angioödémás betegeknek, de a baleseti, vagy égési sérülteknek is.

A miskolci létesítményt a világ egyik vezető plazmafeldolgozó vállalata, a CSL Plasma, a CSL csoport tagja hozta létre, amelynek ez az első központja Magyarországon. A vállalat azonban a CSL Behring Kft.-n keresztül évtizedek óta látja el vérplazmából készült gyógyszerekkel a magyar betegeket.

A CSL Plasma hazai leányvállalata, a CSL Plasma Kft. a miskolci önkormányzattól vette bérbe a Széchenyi utcai ingatlant, amelyet felújított és jelentősen átalakított. Az új központban nyugodt, kulturált körülmények, helyi szakemberekből álló, képzett személyzet és 18 ágy várja a vérplazmát adományozókat. A létesítményben kapacitása alapján évente több ezer plazmadonációra kerülhet sor.

 

 

Az alkalomra Miskolcra érkezett Randy Furby, a CSL Plasma elnöke (Senior Vice President, General Manager) is, aki köszöntőjében a CSL Plasma sokszínű globális térképét, és a vállalat történetének gazdagságát idézte fel.

Michael Schröder, a CSL Plasma európai vezetője (Senior Director European Plasma Operations) a donorok jelentőségét méltatta, akik nélkül az európai egészségügyi rendszerek képtelenek lennének kielégíteni a plazmakészítmények iránti egyre növekvő igényeket. A CSL Plasma szeretne új donorokat bevonni az életmentő láncolatba, ezért építi ki plazmaközpontjai hálózatát Magyarországon is. Már bizonyos, jelentette be az európai vezető, hogy a második hazai CSL Plasma donorközpont Nyíregyházán nyílik majd.

Pankotai Tamás, a CSL Plasma Kft. Country Managere a CSL Plasma központi kreatív üzenetét idézte fel, amely most már Magyarországon is „életmentőket” toboroz. Bár a központ donorjai nem látszanak szuperhősöknek, rendszeres tevékenységük egyfajta csendes heroizmust képvisel, amely emberi sorsokra van fontos kihatással minden nap.

Lukács Attila, a CSL Behring Kft. Country Managere, a CSL Plasma Kft. ügyvezetője a gyógyszerfejlesztési folyamat másik végpontját képviselve az új központ „közösségi” jelentőségét hangsúlyozta. A CSL Behring gyógyszerein keresztül mostantól fogva magyar donorok is hozzájárulhatnak a magyar betegek életmentő terápiájához.

 

Vérplazma készítményekre szorulnak az angioödémás, a vérzékeny, vagy immunhiányos betegek, de a baleseti, vagy égési sérültek számára is rendkívül fontosak

Prof. Dr. Kiss Csongor, tanszékvezető egyetemi tanár, a Szakmai Kollégium Transzfuziológia és hematológia tagozatának elnöke azokat a betegségeket mutatta be közelebbről, amelyeket vérplazmából kivont proteinekkel kezelnek.

Kiss professzor megerősítette, hogy a plazmaadás jelentőségét azok a különféle szakterületeken praktizáló orvosok is pontosan látják, akik például immunhiányos, vérzékeny betegeket, vagy baleseti, esetleg égési sérülteket kezelnek, akik szintén sürgetően igénylik a vérplazmakészítményeket.

A rendezvény a betegek nézőpontját is megmutatta. Nagy István, a Magyarországi Angio-Ödémás Betegek Egyesületének elnöke, betegközösségük nevében erősítette meg a vérplazma és a donáció fontosságát. Bemutatta egy angioödémás beteg szenvedéssel teli életútját, mindennapi küzdelmeit. Ezzel a ritka, de súlyos öröklött betegséggel gyakran az arcon, a végtagokon, a belső szervek nyálkahártyáján keletkező duzzanatok is együtt járnak. Különösen veszélyesek ezek a duzzanatok a légúti területeken, fellépésük fulladásos halált is okozhat. Kiemelte, hogy egy hemofiliás beteg egy éves ellátásához közel 1200 plazma donációra van szükség. Ugyanúgy egy primer immunhiányos beteg kezeléséhez is 130 plazma donáció szükséges.

 

A plazmaadás szerencsére egészen egyszerű művelet: minden egészséges, 18-60 éves ember évente akár 33 alkalommal is adományozhat vérplazmát. Az egészségügyi előfeltételeket a központban minden donáció előtt elvégzett egészségügyi vizsgálattal ellenőrzik. A plazmaadás a donorok 1-1,5 óráját veszi igénybe és fáradozásaikért a CSL Plasma költségtérítést tud nyújtani.

 

Az új plazmaközpont működése sokféle kedvező gazdasági hatással jár. Fokozatos bővülést terveznek, így a központ teljes kihasználtságát elérve várhatóan 30-35 alkalmazottal működik majd. A plazmaközpont számos helyi beszállítóra támaszkodik, és céljai között szerepel helyi tevékenységek támogatása is.

A CSL Plasma miskolci plazmaközpontja a Széchenyi. utcában minden hétköznap 8.00 és 16.00 óra között várja a donorokat.