Sajtószabadság a szomszédban – bátor kolléga, aki felfedte  az árnyoldalt  – törölték az írást – az afgán nem ül a keresztények helyére

Jaj nekem. Ausztriában ügyészségi vizsgálat indult egy újságíró ellen. A főszerkesztő pedig nem tett mást mint  megírta, hogy a migránsok mit tesznek, miként viselkednek. A hivatalos fogalmazás szerint a menekültáradat árnyoldalait hangsúlyozta ki. Ha ez igaz, miért is ne lenne az akkor az én jövőm sem fényesebb. Mit is írt a kolléga? Például azt, hogy amikor megkérdezte egy afgántól, miért nem áll a vonaton, a válasz, mert ott keresztények  ültek. Ezen kívül még azt is állítja, hogy a menekültek követelőzök, sértegetik a táborok személyzetét és szinte megalázó módon viselkednek a befogadókkal szemben.  Képtelenek az alkalmazkodásra, s tisztelet a kivételnek semmi esély nincs az európai szocializációjukra. S mindezt úgy összegezte, hogy maga járta be a befogadó központokat, próbált velük kommunikálni és számos fotóval illusztrálta a tapasztalatait. A lap KZ. már törölte is az írás online változatát. A nyomtatottat nem tudta korrigálni, visszavásárolni. 

Tudom, vannak akik Merkelhez hasonlóan még mindig nem tértek magukhoz és próbálják áltatni magukat ebben a súlyos politikai kérdésben. Még azt is elfogadom, hogy magam se vagyok elég tárgyilagos és nem vagyok képes ennek a menekültáradatnak a pozitív oldalát is meglátni.  Mert szerintem ha van is az számunkra nem létezik.  Most a Lajtán túl személyesen is megtapasztalom – az osztrákok hócipője is tele van a szerencsétlenek beözönlésével. A maradék együttérzésük, a hajdan volt szolidaritásuk elpárolgott. A német belügy miniszter már felemelte a hangját az osztrák kollégájával. Mondván nem szép dolog rájuk zúdítani a bevándorlókat. Az osztrák rendőrök és az önkéntes segítők feladták. Többen már nem hajlandók a mentésben felvenni a munkát. Úgy érzik csicskáztatják őket a messziről jöttek.

S ami a lényeges, Orbán Viktor népszerűsége már a hazainál is nagyobb Európában. Ő volt az első aki szakított a kettős beszéddel, s kerek-perec kijelentette, a hazánk nem lesz átjáróház. Akinek idáig kétségei voltak a kerítés építés fontosságával azoknak jó tudni Szlovénia és Ausztria is minket másol majd.

Ja és ne felejtsem. Ennek a kerítésnek köszönhető, hogy Ausztria keletről védve vagyon. Hegyeshalomnál már nincs határellenőrzés, nem állítanak meg észrevétlenül gurulunk át a szomszédba. Nem sok híja volt, hogy a vasfüggönyt ismét leengedjék. S ez éppen akkor volt napirenden amikor Horn Gyula  mellszobrát felállították az unió központjában, a vasfüggöny lebontásáért. S mondja még valaki, hogy a történelem nem ismétli önmagát. Meg olyat, hogy nem tanulunk mások hibájából.