Ha fekete, ha kávé akkor Caffebrando – Edit keresi az ízlelőket – jövőre megversenyezteti a finom nedűt

Kiderül, hogy oda vagyok a kávéért. Szeretem, de nem iszom. Volt ugyanis egy hosszú munkás nyaram a Balatonon amikor csak a 3 forintos koffeinbomba  tartotta bennem a lelket. Aztán nagy bután úgy gondoltam, túl erős ez a doppingszer. Igaz abban az időben még nem volt ilyen minőségi választék. Bár a miskolci  volt Meinl csemegét betöltötte a kávé illata ott is csak egyfélét főztek. Azt ami éppen volt. A nagy Csemegében a hatvanas, hetvenes években Lenke állt a hatalmas karos gép mögött. Lencsike úgy játszott a mozdonyszerű masinán, hogy az erősen  aromás fekete gőze mindenkit elcsábított. S egymásután   kérték a duplát –  napszaktól függően, rummal vagy konyakkal bélelten.

S én idáig azt hittem,  már  mindent tudok a kávéról. Majd jön a  hajszínben is fekete Pelléné, Juhász Edit a  Caffebrando Nord tulajdonosa, s elmagyarázza micsoda különbség van kávék között. A  vonzó, csodálatos csomagolás sokakat megtéveszt. Szomorú, de még a nagy kávésok sincsenek tisztában a márkák tartalmával. Gépiesen kortyolgatják a filteres,a  kotyogós italokat , s kevésbé vagyunk igényesek ezen a területen. A kávé igazi élvezeti cikk, s nem mindegy, hogy arabica vagy robusta kávét iszunk. Kevesen vagyunk igazi szakértők, gourmandok a kávézásban. Hiszen még az se mindegy, melyiket milyen cukorral szelídítjük. Aligha gondolnánk, hogy a bécsi, a francia vagy az olasz pörkölés mellett már nálunk is foglalkoznak ezzel az míves mesterséggel. Hogy egy kávé milyen lesz , mivé válik az döntően ennél műveletnél alakul ki.  A Caffebrandonak Magyarországon van a pörkölő üzeme. Az ott dolgozók bárkinek elárulják  a technológiát, de  a recept hétpecsétes titok.

Pelléné Edit úgy döntött ha már kávézunk – lássunk a kulisszák mögé.  A gráfon elárulja majd melyek azok a caffebrando márkák amelyek a régiónkban kedveltek. Sőt azt is fontolgatja, hogy jövőre a borversenyek mintájára kávéfőző versenyt is rendez Miskolcon. Ahová már most jelentkezhetnek a szakértők, a nagy kávésok akik akár behunyt szemmel is képesek értékelni, jellemezni a feketét.

Tehát  – ha kávé, ha fekete akkor Caffebrando !