Orosz bál az idén is – nem hiába tanultam nyolc évig – a csehek is paksi mintára fejlesztenek – amikor a számláló csak úgy kattogott  – van még a Mikes  jódból

Csernobil szelleme máig is kísért mindannyiunkat. Mégis azt mondom, hogy tetszik nem tetszik az atomenergiánál tisztább és környezetvédelmi szempontból jobb energiaforrás nem létezik jelenleg. Magam is tartok a sugárveszélytől és jól emlékszem a csernobili robbanás következményeire. Most azzal áltatom magam, hogy az csak egyszeri esemény volt, ami nem egy műszaki hiba következménye. Emberi mulasztás, személyes hozzá nem értés miatt történt az a bizonyos szerencsétlenség, ami alapjaiban rengette meg a békés atomenergia termelés iránti bizalmat.

Egyébként a kép a csehországi atomerőműről készült, amit hamarosan felújítanak. S a Pakshoz hasonlóan itt sem történt pályáztatás. Számomra ez természetese.  Minden ilyen létesítménynél a legegyszerűbb az eredeti gyártó céggel való egyezkedés. Ők azok akik mindenkinél jobban ismerik ennek a típusnak a gyengéit erősségeit és tudják, hol mit és miként kell korszerűsíteni. Van hozzá tapasztalatuk gyakorlatuk.

Tavaly – mint az idén is készülök a Budapesti Orosz Bálra. Barátom szervezi, s a hírek szerint egyre nehezebb ide belépőt vásárolni, olyan nagy az érdeklődés. Március ötödikén ismét megtelik a Mariotte Hotel bálterme és ott lesz mindenki aki szeretne az orosz piacra bejutni.  Tavaly  az orosz nagykövetség asztalához közeli helyen múlattuk az időt. Így volt alkalmam megnézni a társaságát. Ott volt a magyar külügyminisztérium valamennyi illetékese, a követség kereskedelmi vezetése. Farkas Bertalan mint az egyetlen magyar űrhajós is ott kapott helyet. Ki ne felejtsem ennél az asztalnál ült Tarlós István és felesége . Nagy volt ott a jövés menés, akik ugyanis érdekeltek az oroszországi üzletekben sorra oda járultak. Ezek a beszélgetések aztán a hallban folytatódtak. Az egész bál egy üzleti konferenciára emlékeztetett. Csupán a színvonala műsor idejére csendesedtek el az asztaltársaságok.

Különben mindenkinek ajánlom ezt a bált.  Akkor, ott derült ki, hogy mégse hiába tanultam nyolc évig oroszul az iskolában. Így meghallottam, a paksi bővítés továbbra is napirenden van sőt, az előzetes információk szerint a projekt előkészítésén már túl vagyunk.

Egyébként a csernobili robbanás idején  mit sem sejtve , az akkori május elsején a Bükk fennsíkon szalonnát sütöttünk. Tűzött a nap és nem is gondolhattuk, hogy ez a meleg májusi szél milyen veszélyekkel járhat. Nem sokkal később amikor már kitudottak a történtek Bécsbe kellett autóznom. A magyar határ után az osztrákok  lemosták a kocsimat és műszerrel mérték a jármű rádióaktivitását. Még hallom a Geiger Müller számláló kopogását. Bécsbe pedig sokkal nagyobb dózisba  jutott a sugárzásból. Mikes doktor úr, egy  ottani gyógyszerész barátom jólelkűségből tíz doboz jódtablettát adott, mondván vigyem haza,  most ezt kell szedni.  Máig is van belőle, gondolom már megromlott.

Ennyit Paksról – s most már koncentráljunk az orosz bálra ami március ötödikén lesz a Mariotte Hotel nagytermében. A főrendező Rózsa B. Gyuri aki jelenleg Magyarország legnagyobb és legjobb báli szervezője.