Magyarosítsuk az übert – levadászni, integrálni a feketézőket – taccsra vágtak a malackák – hiába permeteztem

Amikor a hetvenes évek elején városunkba érkezett egy kolléga, kimondom a nevét Buday György már a miskolci Tiszai pályaudvaron szembesült a fekete taxizással. Szenzációs riportot kanyarított a témáról. Ő lett a bérfuvarozók kedvence. Magam is bóklásztam már ezen a területen. Még úgy is, hogy teszteltem, milyen lehet a feketézők sanyarú élete. Sőt egy közeli ismerősöm akit leszázalékoltak rokkantnyugdíjasként a  belváros legismertebb kis teher fuvarozója lett. Volt egy csodálatos Wartburg Combija amibe minden belefért mint a kis teher autókba.Sose bántották , nemcsak azért mert közismert szakmabeli volt, hanem azért se mert a volánosok nem győzték a fuvart. A tévé és a mosógépszállításokat. A legtöbb fekete taxis állami foglalkoztatott volt és a maszek kocsijára így szerezte meg a fenntartási költségeket. Ki ne felejtsem, egy családi ismerős amikor meglátta az új Trabant kombimat tett egy tisztességes ajánlatot. Hortobágyi úr, nagy seftelő három ezer forintot – két havi fizetésem volt -adott 25 kismalac leszállításért valahonnan Dél Borsodból. Nagyon készültem a fuvarra, gumi lepedővel és minden egyéb védőfelszereléssel, de hiába. Hazafelé a malackák már fülemet rágták. A szállítás után egyenesen a mosóba robogtam, azt hittem egy tisztasági fürdővel el is felejthetem ezt a kalandot. Sajnos nem . Egy évig  egy sertés telep bűze terjengett a kocsimban. Csak lehúzott ablakkal közlekedtem. Talán magam is ettől illatoztam. Napi három szagtalanítóval permeteztem az utasteret, de hiába.  Végül megszoktam, csak az utasaim fintorogtak.

Über, überelés, a magyar taxisok megrontója. Mást se hallunk manapság, mintha csak ez lenne a legfőbb társadalmi kérdés manapság. Miközben ez a privát taxizás nem más mint egy adócsalás. Egy külföldről irányított szervezett lopás. Valahol nyugaton, talán Hollandiában van a központ s minden itteni fuvar után húsz százalékot tejelnek a szoftver vagy a licenc tulajdonosai. A bejelentett itt bejegyzett kollégák meg a vállalkozás összes terhén túl itt adóznak, itt gyarapítják a költségvetést. Tehát a magyar kincstárnak lenne az elsődleges feladata, hogy ezt az übert integrálja a magyar gazdaságba. Akár úgy, hogy a hazai jegyzett taxisok felül-überelik a rendszert , magyarosítják. Mibe is fájna, megveszik a kínaiaktól. Ők már régen lemásolták vagy megkeresik a hazai feltalálót.  Ugyanis a hírek szerint egy honfitársunk ötlete volt.

Majd innentől egy hétig a gyorshajtók és a szabálytalanul parkolók helyett az überesekre kell vadászni. Nem agyonverni őket mint tették Budapest egyik külvárosában. Csak regisztrálni, büntetni, adóztatni mint a sárgákat. Helyzet van.  Nem tüntetni, intézkedni kell. Felül kell überelni  a feketézőket….image image image