Anita hálája üldözte – a hajléktalan esete a talált tárcával – Ferike nem is várt többet mint amit kapott – lesz e folytatás…
Csuha Ferenc

Kedves Anita, ott Miskolcon,  a Petneházi utca környékéről! Itt a képen maga Csuha Ferenc helyi hajléktalan látható, akinek bevallása szerint minden nap meg kell küzdeni az életéért. A szállás nem gond, tűri fagyot, az esőt , de a kajáért menni kell. Betegen is, Ezekben a hideg napokban egész nap megy – mint az Urbán lelke – hogy meg ne fagyjon. Nappal keres búvóhelyet egy kis alvásra, mert az éjszakái soha sincsenek biztonságban. Miskolcon sok a  nagy mellényes duhaj, garázda fiatal aki  csak úgy nekimegy Ferinek. Megüti majd tovább megy. Elégedetten. Feri, mint mondja megszokta. Rá se ránt. Megbékélt a sorsával, számára természetes, hogy vannak köztünk olyanok akik a gyengébbeket, az elesetteket bokszzsáknak tekintik. Lelkük rajta. Feri viszont még egy kést se tarthat mert igazoltatásnál rögtön előállítják. Három napig ült a fogdában mert nem volt személyi igazolványa. Ellopták vagy elrabolták tőle, pénze meg nem volt az újra. Tudom ma már ingyen kaphat másikat.

Na kedves Anita, ahogyan hallom önnek is ellopták a tárcáját a vásári forgatagban. Oda lett a pénze. Az üres eldobott tárcát a fontos irataival éppen Feri találta meg.  Jobb dolga nem lévén , pechére elvitte Önnek a lakására és minden kérés nélkül átadta.  Gondolván ezzel a gesztussal sok időt fáradtságot megtakarít. Nem kell az okmányirodába mennie az új igazolványok kiváltására.

S mi volt a köszönet? A hála?  Feri nem várt ilyet. Edzett fickó, az élet korán megacélozta.  Csak úgy átnyújtotta a talált tárgyat Önnek. S erre kedves Anita maga annyit mondott, takarod, majd  szájon vágta a fiút. Bátor asszonyka lehet. Feri feje aznap zsibbadt.  Gondolta elmegy a rendőrségre és feljelenti Önt. Ám mégse tette.  Tudja jól, ki hisz egy csövesnek, egy szakadt hajléktalannak. Mire kimagyarázza magát addig már meg is bilincselték. Mert nálunk ez a módi.

Kedves Anita, van e Önnek lelkiismerete. Tudja e, hogy mit jelent ez a szó?  Ha igen szólaljon már meg, gondolja újra mit tett és ha a lelke ezt mégse viselné el tegye helyre , jóvá ezt a szörnyű tettét.

Kimondom, ha tudnám a címét  is – Feri nem akarta megmondani – magam jelenteném fel. Garázdálkodni ugyanis még annak se szabad akinek napi 24 órában fedél van a feje felett.