Ne csak benne legyünk – otthon is érezzük magunkat – teljesült a régi vágy – őseink öröksége

 

Az Emődön 2010 óta sikeresen működő Bükk aljai Alkotók Közhasznú Egyesületének régi vágya teljesült: egy Régiség kiállítás megvalósítása. Az évek alatt szép számmal gyűlt össze az az értékes, a hagyományokat, a múltunkat őrző kiállítási anyag, amelynek bemutatására hosszú időn keresztül készült az egyesület.

Minden kiállításnak üzenete van. A régiségek bemutatása a múlt őrzése. Aki a múltat ismeri, könnyebben eligazodik a jelenben és csak így tud jövőt építeni.  A múlt tiszteletének egyik fontos része a hagyományok ismerete, tudása.

Ennek egyik jellemzője, hogy beleszületünk. Mindennapjainkban megéljük a családban, a szűkebb-nagyobb közösségekben. A hagyomány hosszú időn keresztül alakult, és az egyén, a közösség számára iránymutató, sok esetben kapaszkodó. Olyan életerőt adó fa gyökere, amely nélkül nem érezhetjük az együvé tartozás, a közös múlt adta biztonságot. Őseink ránk hagyományozott tudását, művészetét, féltve őrzött tárgyait kötelességünk megőrizni, és továbbadni a következő nemzedéknek.

Ezt a szép, értékes feladatot vállalta magára a Bükk aljai Alkotók Közhasznú Egyesülete, és ennek egy fontos állomása ez a kiállítás. Hogy az összegyűjtött kiállítási anyagot még ma is megcsodálhatjuk, ez annak a biztos jele, hogy ezek a tárgyak nemcsak gyönyörűek, hanem egyszerűen jók, hiszen csak így lehetett dacolni a hosszú idővel.

Az ünnepi megnyitóra 2016. február 12-én került sor, melyen Pocsai Enikő polgármester asszony mondott köszöntőt. Beszédét Tamási Áron Ábel Amerikában c. könyvéből lassan már szállóigévé vált mondatával kezdte:„Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne!” Kiemelte, mennyire fontos, hogy szülőföldünkön, hazánkban ne szakadjunk el múltunktól, mert ha ez bekövetkezik, akkor meg­szűnik nemzet lenni a nép. Ezt követően Kalóczkai Gábor plébános úr szentelte meg a kiállítóhelyet és az ott helyet kapott kiállított tárgyakat. A meghívott képviselő-testületi tagok, intézményvezetők, civil szervezetek vezetői és a kedves érdeklődők a pohárköszöntőt követően kiváló vendéglátásban részesültek, az egyesület így téve még emlékezetesebbé az ünnepi hangulatot.

Köszönjük a kiállítóknak a fáradtságot nem kímélő munkát, amelynek eredményét még hosszú időn keresztül csodálhatjuk.

A kiállítás előzetes bejelentkezést követően látogatható Emődön a Régi Könyvtár épületében.

Jelentkezni lehet: Hodosiné Fülöp Máriánál a 70 360 87 73, vagy Papp Józsefné 30 349 70 59 telefonszámon.

Márton Zsuzsa