Keressük a ravatalozó állványt – ki tud róla – jutalom az informátornak, a nyomra kerítőnek – meleg volt a helyzet a cigánysoron – a kutya volt a legbarátságosabb

Amit ezen a hevenyészett rajzon látnak az egy szakrális ereklye. Több száz miskolci zsidót ravataloztak fel ezen a kovácsoltvas  állványon a Kazinczy Ferenc utcai zsinagóga udvarán. Nélkülözhetetlen és pótolhatatlan. Sajnos a ravatalozó felújításakor a hátsó templom udvarban maradhatott és a takarítás közben az ott dolgozók kidobásra ítélt fémtárgynak vélték. Sajnos még a január folyamán ennek nyoma veszett. A biztonsági kamerák felvétele szerint több ponyvás autó is megfordult ott ezekben a napokban.

Amennyiben erről bárki is tud valamit vagy információval rendelkezik a ravatalozó állvány hollétéről az jutalom ellenében sürgősen jelezze. Feltételezzük, hogy valamelyik nyersanyag-hasznosító telepen még megtalálható ez a szakrális halotti ereklye ami idegenek számára a hiedelem szerint  csak bajt jelenthet.

Tegnap próbáltam felderíteni  a vaságyra emlékeztető állványt. Jártam Martintelepen is ahová az informátorok szerint a hulladékfát szállították. Az érdeklődés során nem kis ellenállásba ütköztem, s ma visszagondolva az eseményekre akár Szögi Lajos tanár úr sorsára juthattam volna. Eszembe jutott az olaszliszkai lincselés forgatókönyve és jobbnak láttam rendőri segítséget kérni. Amit hihetetlen gyorsasággal megkaptam. Meggyőződhettem, micsoda remek ötlet volt a járőri állomány feltöltése roma származású fiatalokkal. A páros egyik tagja hihetetlen technikával fegyelmezte meg a támadólag fellépő cigányokat, akik nehezen akarták megérteni a jó szándékú közeledésemet. Hiába közöltem míg magam voltam velük, hogy miről van szó, mit keresek és nincs szándékomban a gyanúsítgatás. A helyzet meleg volt és feszültség terhes. A kutyát is rám uszították, de valahogyan neki fűlöttek a fogai a belém kóstoláshoz. Közben még fotóztak is hátha a bőrfejűek előhírnöke lennék.

Köszönet a rendőröknek akik feltételezem sok ilyen helyzetet élhetnek meg szinte naponta.  Egy teljes cigánysor hangadóival, egyre gyülekező  dühös embereivel szót érteni nem könnyű. Végül sikerült a népes társasággal megbarátkozni. Meg is ígérték a kutatást, aminek mára kellene teljesülni.

Most már csak a kérdés – meg lesz e békésen a szakrális ereklye, minden rendőri intézkedés nélkül.