Steppelt, rollós, plexi üveges kocsim volt – Miskolcon is gyártottak ilyet – változik a divat – ezek nem a szélcsatornában formálodnak

A kocsik formája folyamatosan változik. A legnagyobb tervezők a szélcsatornák, amelyben lelepleződnek a légellenállást gerjesztő karosszériák. Tessék megnézni ezt a babakocsit és a hordás melletti Skodának, Opelnek vagy éppen BMV – nek tetsző autót. Most a furik figyelemre se érdemes. Azt csak azért van ott hogy a kort beazonosíthassuk. A megmaradt családi fotók szerint nekem is pontosan ilyen steppelt oldalú babajárgányom volt. Oldalt plexi ablakokkal, alacsony, kiskerekes, s rollós tetejű. Most mit  mondjak, ki emlékszik rá, hogy mennyire voltam elégedett ezzel. Azt viszont tudom, hogy 1957 tavaszán még ugyanilyen jutott az unokaöcsémnek. S neki már volt biztonsági öve is , be volt szíjazva, felállhatott benne, de ki nem eshetett. S én már tologathattam is. Rugózott is, mert ha nem akart szundizni addig billegtettem míg ki nem merültünk mindketten.

Aki meg nem tudná, Miskolcon is volt kocsigyártás. Valahol a Baross Gábor utcai laktanya környékén szerelték össze a babakocsikat. Valami miatt ez nem jött be nekünk. Ha időm engedi utána is járok mivé lett ez az üzem.

Ennyit a világ fejlődéséről. Időnként látok még ilyen babakocsit. Hajléktalanok tologatják benne a kevéske cokmókjukat.A fenti kép ránézésre mondom Budán a várkapu közelében készülhetett.

image