Jászai Mari egykori lakása sem elérhetetlen

Az ingatlanpiacon a korábbinál kedvezőbb feltételek miatt rengeteg a potenciális lakásvásárló. A lakáskeresés során sokan az adás-vétel gyorsaságát tartják elsődlegesnek. Ennek egyik hátránya, hogy így nem mindig marad idő a különlegesebb igények teljesítésére, legyen szó műemléképületről, ikonikus környékről, vagy akár egy népszerű színésznő egykori lakásáról.

 

  1. május 20. A válság miatt elhalasztott vásárlások, az olcsóbb hitelek, az alacsony kamatok és az állami támogatások felpörgették az ingatlanpiacot. Lakásvásárlás során a legfontosabb szempont általában az ár, az elhelyezkedés, a megközelíthetőség, és az alapterület. A vevők egy részének azonban további, különleges elképzelései is vannak. A vásárlás során esetenként fontos kiválasztási szempont az egyes épületek művészet- vagy építészettörténeti jelentősége, illetve az ingatlan egykori lakói, ha például történelmi személyiségek. Különösen igaz ez a befektetési, hosszabb távú ingatlanvásárlási céllal a piacra lépők körében.

 

Aki nem tájékozódik előre valós anyagi lehetőségeiről, azt csalódás érheti a lakásvásárlás során. Akár úgy, hogy nem elég a kerete a kinézett álomlakáshoz, vagy, hogy utólag derül ki számára: az államilag támogatott banki lakásmegoldások révén több pénze lehetett volna. A támogatások igénybevételével ugyanis hozzájuthatott volna álmai ingatlanához is, legyen szó örökpanorámáról, különleges belvárosi helyszínekről, vagy éppen írók, művészek egykori lakásáról” – mondja Kormos Zoltán az OTP Bank lakáshitelezési igazgatója.

 

Romkocsma, nagytemplom, Jászai Mari lakása

 

Manapság éppen eladó a legendás színésznő, Jászai Mari egykori, szecessziós stílusú többszobás lakása, melyet a neves építész Révész Sámuel tervezett. Az ingatlanportálok kínálatában azonban a fiatal párok, befektetők figyelmét felkeltő budapesti romkocsma-negyedben is találni lakásokat, az előbbihez hasonló, kb. 25-27 millió forint körüli áron. Ugyanekkora összegért a debreceni nagytemplomra nyíló kilátást, kiváló közlekedést és élénk társasági életet egyben kínáló lakást is vehetnek a vásárlójelöltek. De eggyel kisebb nagyságrendben, 12 millió forintért szintén egy ikonikus környéken, a pécsi Dzsámi közelében lévő ingatlan is kifogható. „A lakásvásárlás az élet egyik legfajsúlyosabb döntése. Aki ráadásul különleges igényekkel bír, annak feltétlen ajánlom, hogy keresse meg a banki ügyintézőjét, hogy tiszta képet kaphasson a valós anyagi lehetőségeiről és az igénybe vehető támogatásokról” – javasolja az igazgató.

 

Mintaszámítás

Egy átlagos kétkeresős, kétgyermekes család a lakástakarékpénztári megtakarítás, a CSOK, a kamattámogatott hitel, és a munkáltatói lakáshitel-törlesztési támogatás (ismertebb nevén lakáshitel cafeteria) igénybe vételével akár 11 millió forintot is spórolhat egy 26 millió forintos újlakás vásárlás esetén. Ehhez kb. 5,5 millió forint önerő szükséges, míg a havi kiadások hozzávetőlegesen százezer forintra rúgnak a törlesztési időszak alatt (THM Otthonteremtési lakáshitel esetén 4,6-4,7%, a referencia kamatozású piaci lakáshitelnél 3,9-6,2%, futamidő 20 év). Egy 12 milliós használtlakás-vétel ugyanennek a családnak 2,4 millió forintos önerővel, kamatkedvezményektől függően 62-67 ezer forintos havi kiadással érhető el (THM referencia kamatozású piaci lakáshitelnél 3,9-6,2%, futamidő 20 év).