image imageJúnius 25-én Szent Iván tüze világítja meg a Diósgyőri várat, amelynek fényénél a vár ismét titkokat mesél királyi szerelmekről, szenvedélyes táncokról, bűvös virágokról és népi hiedelmekről. Az év legrövidebb éjszakáján tűzkígyó öleli körbe a várat, planétás horoszkópos és veronai mágus vidámítja a vendégeket, párválasztó varázslatokat ismerhetünk meg, hogy aztán parazsat ugorva teljesüljenek legtitkosabb vágyaink. Az este hét órakor kezdődő program a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozat része.

Szent Iván titokzatos éjszakáján hatalmas tüzek gyúlnak mindenütt, hogy fényükkel eloszlassák a sötétséget, melegítsék, bátorítsák az embereket és összepárosítsák a magányos szíveket. A Múzeumok Éjszakáját idén is az év leghosszabb napján rendezik meg, ez alkalomból pedig a Diósgyőri várban újabb évszázados titkok tárulnak föl: hogyan lett a magyaroknál Keresztelő Szent János születésének ünnepéből Szent Iván éjszakája? Milyen hiedelmeket, babonákat őrzött meg a népi emlékezet? Játsszunk el a gondolattal, vajon megváltoztatta volna-e királynéink sorsát egy Szent Iván éji varázslat…?

A programok az Alsó és Felső várudvaron folyamatosan zajlanak este 7 órától kezdődően. A vendégeket Veronai Zappato, a nagy mágus szórakoztatja majd ámulatba ejtő középkori bűvész előadásával, amelyből nem hiányozhatnak ezen az éjszakán a szerelmi varázslások és a tüzes bűvész mutatványok sem. A planétás horoszkópos és csodaszer árus mindenféle középkori varázsszert, afrodiziákumot kínál majd az ifjú párok felvidítására. A szerelmesek egy párválasztó táncházban is egymásra találhatnak a Nagykállói Silvatica népzenekar játékain, a rövid éjszaka sötétjét pedig a Vaga Banda tűzszelidítői világítják meg lélegzetelállító bemutatóikon. Szent Iván éjjelén megelevenedik majd Keresztelő Szent János legendája Salome végzetes táncával, a teraszon lesz csillagles, de pajzs-, és fejdíszkészítés is szerepel a programon a legkisebb apródok és udvarhölgyek örömére. A Diósgyőri várban engedjük szabadon szárnyalni a képzeletet ezen az éjszakán, majd a legvégén a várárokban egymás kezét fogva ugorjuk át a parazsat, hogy teljesüljenek legtitkosabb vágyaink.

Program:

18:45- Kapunyitás

19:00 – 22:00 – Éjszakai kalandozások a Diósgyőri várban

19.00 – Folyamatos, ismétlődő programok a Felső várudvarban

Veronai Zappato, a nagy mágus – ámulatba ejtő, vicces középkori bűvész előadás, szerelmi varázslással és tüzes bűvészmutatványokkal.

Salome tánca – tánc-, és drámajáték a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend és vendégei előadásában

Planétás horoszkópos és csodaszer árus – a planétás ember volt a mai sorsmondó őse, aki papagája segítségével húzta ki a verses horoszkóp cetlit, amelyet a kurta lábú publikum legnagyobb mulatságára fel is olvasott. A csodaszer árus, mindenféle középkori varázsszert, afrodiziákumot árul majd az ifjú párok felvidítására.

Csillagles

Pajzs-, és fejdíszkészítés a legkisebb apródok és udvarhölgyek örömére

 

19.00 – Folyamatos, ismétlődő programok az Alsó várudvarban

Párválasztó táncház – a Nagykállói Silvatica népzenekar táncházi muzsikálása tréfás, párválasztó játékokkal színesítve.

Tűzszelidítők – a Vaga Banda tűzzsonglőrök lélegzetelállító bemutatóján fellobban Szent Iván tüze

Tűzugrás – a Diósgyőri várban engedjük szabadon szárnyalni a képzeletet ezen az éjszakán, majd a legvégén a várárokban egymás kezét fogva ugorjuk át a parazsat, hogy teljesüljenek legtitkosabb vágyaink…

22:30 – Tűzkígyó felvonulás- indulás a várkaputól. Kérjük vendégeinket, hogy elemlámpát hozzanak magukkal!

 

Jegyárak:

Felnőtt: 1800 Ft.

Gyermek, diák, és nyugdíjas: 1000 Ft

0-3 éves korig ingyenes regisztrációs jegy váltható

Az éjszakai kalandozásokra való időpontfoglalás a jegyvásárlás alkalmával történik a jegypénztárakban.

 

Jegyek kaphatók a Művészetek Háza jegypénztárában (Rákóczi u. 2.), a Diósgyőri várban (Vár utca 24.), valamint a wwww.jegy.hu oldalon.