Zoli rabbi, Radnóti Zoltán a Mazsihisz rabbitanácsának elnöke beszél majd a Miskolci Avasi zsidó temetőben a  ma délelőtti mártír megemlékezésen. Csak úgy előzetesen erről az eseményről. Előzménye, hogy 1944 nyarára teljesen zsidótlanították a Borsod Abaúj Zemplén megyét. A férfiakat már korábban elvitték munkaszolgálatra a keleti frontra ahol ásóval lapáttal védték a hazát. Majd a német megszállás után következtek az idősek, az asszonyok és a gyerekek akiket marhavagonokba zsúfolva Auswitzba hurcoltak . Nem véletlenül mondják, hogy Magyarország legnagyobb temetője ott van Lengyelországban. Már most tudom – nem kell hozzá jóstehetség – néhányan hozzáteszik – többen jöttek haza mint elmentek, nem kell ajvékolni meg még több hasonló megjegyzésre fel vagyok készülve.

Amit még előre elmondhatok. Az Avasi temető hosszú idő után először szépen meg lett takarítva. Sőt még az emlékmű is megújult, csillog-villog. Mint minden esztendőben az idén is meg lettek híva a város vezetői, más felekezetek, történelmi egyházak elöljárói. A hitközség vezetősége ugyanis erőteljesen törekszik az átlátható baráti kapcsolatteremtésre a kölcsönösen hasznos együttműködésre . Őszintén sajnálják, hogy idáig senki nem jelezte vissza , hogy megtiszteli a megemlékezést. Ebből persze senkinek nem érdemes messzire vivő következtetéseket levonni, hiszen sokan már szabadságukat töltik és ebben a kutya-melegben magam is a strandot választanám.

Közben olvasom kedvenc, baráti hírportálom szívhez szóló bejegyzéseit. Például, hogy a zsidók miért nem maguk törődnek a saját temetőik rendbetartásával. Röviden, a megyében szinte minden kis településen volt temetőjük és ennek nyomai máig is fellelhetők. A Miskolci – tessenek megnézni egyszer, szabadon látogatható – óriási 16 hektáros. Az akkori lélekszám arányába vásárolták meg a helyet. Mára 26 család maradt Miskolcon és a hozzátartozók szétszóródtak a világban.

Lesznek képek a megemlékezésről.