Példátlan nemzetközi sportszakmai összefogás: szintet lépett a magyar triatlon
Bátorfi Béla triatlon

imageimage

Magyarországon egyedülálló, közös sajtótájékoztatót tartott Marisol Casado, a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) elnöke, Renato Bertrandi, az Európai Triatlon Szövetség (ETU) elnöke és dr. Bátorfi Béla, a házigazda Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) elnöke, valamint Kozmann György sportért felelős helyettes államtitkár (EMMI).

A jelenleg is tartó Tiszaújvárosi Triatlon Nagyhéten és a triatlon világkupa alatt folytatott egyeztetések során a felek a magyar triatlonsport számára – a 2024-es budapesti olimpiai pályázattal összhangban – jelentős megállapodásokat kötöttek, és az együttműködés további elmélyítése mellett foglaltak állást. A sajtótájékoztatón bemutatták a riói nyári olimpián résztvevő magyar triatlon csapatot, amely minden idők legjobb magyar triatlonsport eredményeként négy fővel képviselheti Magyarországot Brazíliában, valamint bejelentették a Magyar Triatlon Szövetség által indított TriBest_TriFest Közép-Európai Regionális Triatlon Kupasorozatot is.

 

 

A hazai, a nemzetközi és az európai triatlon szövetségek közötti egyeztetéseknek köszönhetően Budapest rendezheti meg a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) Versenyrendezői Világkonferenciáját 2017 tavaszán – jelentette be a sajtótájékoztatón Marisol Casado, a Nemzetközi Triatlon Szövetség elnöke. A konferencia megrendezése több szempontból is kiemelkedően hasznos mind a triatlon sportág, mind az egész magyar sport számára. A konferencia egyúttal arra is kiváló alkalmat jelenthet, hogy a 2024-es olimpiai pályázatok 2017. szeptemberi limai elbírálása előtt Budapestre látogathasson a Nemzetközi Triatlon Szövetség elnöke, aki egyben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja is.

 

A sajtótájékoztatón Szabó Zita, a Magyar Triatlon Szövetség főtitkára és csapatvezető bemutatta a riói olimpián résztvevő magyar triatlon csapatot. A 2016-os riói ötkarikás játékokon négy magyar versenyző is képviselheti Magyarországot, ugyanis a nemzetközi szövetség rangsorában ifj. Faldum Gábor, Kovács Zsófia, Tóth Tamás és Vanek Margit is kvótát érő helyet ért el. Az eredmény értékét jelentősen növeli, hogy elsőször vesz részt 2 férfi és 2 női magyar triatlonos az olimpiai küzdelmekben. A 2012-es londoni ötkarikás játékok triatlon versenyén Kovács Zsófia már indult a magyar színekben.

 

A hazai versenyek színvonalának emelése érdekében, a Magyar Triatlon Szövetség hagyományteremtő céllal Közép-Európai Triatlon Kupasorozatot (TriBest_TriFest) alapított. Az Európában is egyedülálló kezdeményezéshez Ausztria, Horvátország, Románia, Szlovákia és Szerbia nemzeti szövetségei is csatlakoztak, így a körverseny hazai állomásai mellett a partner országokban is tartanak megmérettetéseket. A regionális kupasorozat mind az utánpótláskorú, mind a felnőtt versenyzőknek lehetőséget teremt nemzetközi színvonalú versenyeken való szereplésre. Mindemellett, a szomszédos országok triatlon szövetségéveivel kezdődő szorosabb együttműködés keretén belül egyebek mellett a szakmai programok egyeztetése, valamint közös edzőtáborok szervezése is megvalósulhat.

 

A Magyar Triatlon Szövetség megpályázza az ETU U23-as Európa-bajnokság 2017-es megrendezési jogát – jelentette be dr. Bátorfi Béla a sajtótájékoztatón. „A Magyar Triatlon Szövetség támogatásával és közreműködésével Magyarországon rendezett nemzetközi versenyek hozzájárulnak a hazai versenyek minőségének javulásához, az élsportban, az utánpótlás sportban és a szabadidő sportban egyaránt, legyen az profi vagy amatőr verseny. A hazai triatlonsport számára a nemzetközi színvonalú és nemzetközi minőségű mezőnyt felvonultató versenyek törvényes és szabályos megrendezése rendkívül jelentőséggel bír” – mondta az MTSZ elnöke.

 

A Magyar Triatlon Szövetség számára különösen fontos, hogy a nemzetközi szövetségekkel és szervezetekkel ápolt kapcsolatait tovább mélyítse. A hazai triatlonsport hosszú távú érdekei azt diktálják, hogy Magyarországon gyarapodjon az ITU és ETU égisze alatt rendezett versenyek száma. Ennek megvalósításához azonban nélkülözhetetlen, hogy a nemzetközi versenyszervezői sztenderdek és a magyar törvényi feltételek egymással összhangban, eljussanak a magyar versenyszervezőkhöz.

 

Az eseményen Marisol Casado, az ITU, Renato Bertrandi, az ETU és dr. Bátorfi Béla, az MTSZ elnöke közösen a szervezetek egyedülálló összefogását szimbolizáló, a magyar nemzeti színeket is megjelenítő triatlon installációt állítottak össze.

 

A sajtótájékoztatót követően a triatlon szervezetek vezetői közös versenyindítással rajtoltatták el az ifjúsági Eb-döntő futamát a tiszaújvárosi rendezvényen.