Összeállt a nagy  csapat –  erőn felüli munkát végeztek a hőségben – takarítják a miskolci, avasi zsidó temetőt – turisztikai vonzerő a neves rabbik sírjai

Hosszú idő után először lehetőség nyílt a miskolci, Avasi zsidó temető takarítására. Mivel a második világháború előtti sírok hozzátartozói, leszármazottai elhunytak borzalmas állapotba került a csaknem kilenc hektáros sírkert. A képen látható urak most a következő fél esztendőben megpróbálják helyreállítani , megtisztítani a síremlékeket. Nehéz fáradtságos munka és komoly szakértelmet igényel.

Ráczkövesi Péter a munkálatok vezetője egyben történelmi feltárást is végez. Szerinte itt sok olyan kőtábla található amelyek az 1800 -as évek elejéről származnak. Majd több emlék bizonyítja, hogy a szabadságharc idején is temettek ide zsidó honvédeket. Az első világháború zsidó hőseinek a Kazinczy utcai zsinagóga udvarán állítottak emléket, de a sírok zöme itt az Avason van. Külön részt kaptak a Létrás-tetőn mártírhalt munkaszolgálatosok.  A domb aljában nyugszanak a hejőcsabai temetőből exhumáltak. Mint ismeretes a tapolcai új út megépítésekor a legrégibb zsidó temetőt felszámolták. Megjegyzésem, utánajártam a terv kiagyalója, kivitelezője nem sokkal az exhumálás után tragikus körülmények között elhunyt. Csak lehet valami abban, hogy az ősi sírokat nem érdemes bolygatni. Prága belvárosának egyik nevezetessége a középkori zsidó gettó temetője. Kétszer is bejártam. Különös, hogy miközben a júliusi hőség tombolt a városban, a temetőben szinte fagyos volt a levegő.

Folytatom, a takarítás rohamléptekkel, nagy szakmai hozzáértéssel zajlik. Ám szükség lesz a gépesítésre ha a dzsungel részt eltüntetik. Nagy szerencsére akadt egy amerikai traktorgyártó amely egy géppel támogatja majd a munkálatokat. S ha a felhalmozott  gallyakat hasznosítják kellene egy daráló is amelyhez már ipari áram szükséges. Remélhetően az ÉMÁSZ jóvoltából itt is lesz egy 24 amperes lecsatlakozás. Távol-közeli terv, hogy  a főútról bevezető szakaszt és a bejárat előtti parkolót leaszfaltozzák. Ehhez a helyi önkormányzati képviselő és a városháza jóváhagyása nélkülözhetetlen. már csak azért is mert a miskolci zsidó negyed és az itteni neves rabbik sírja vonzó turisztikai program a messziről hozzánk látogatóknak.

image
Ráczkövesi Péter aki gyorsan elsajátított egy új szakmát. A sírkövek renoválását.
image
A megújult rész

image