Jutalom a nyomravezetőnek – márványmilliárdoknak lába kélt  – fosztogathatták a zsidó temetőt

Sok jó embernek köszönhető, hogy hetven esztendő után sikerül megtakarítani, parkosítani a miskolci avasi zsidó temetőt. Hamarosan megnyílhat a látogatók előtt és szakavatott idegenvezetéssel nyomon követhető a miskolci zsidóság három évszázados történelme . Nyolc hektáron.

Ám miközben javában folyik a munka már megfigyelhető, hogy a temető egy részéből eltűntek  a drága fekete márvány sírkövek. Nem túlzok milliárdos értéknek veszett nyoma az utóbbi években. Nehezen hiszem el, hogy nem szándékosan hanyagolták el bizonyos parcellák takarítását. A dzsungelből észrevétlenül lehetett szállításra előkészíteni a régi, gazdátlan köveket. A nagy kérdés miként kerültek ki ezek a temetőből és kik hová szállították. A szakemberek szerint a megyénkben nem sok mester tudta ezeket feldolgozni, gépek híján. Hogy ma már nem fosztogatják, annak köszönhető, hogy elárasztották az országot az olcsó, szinte lapra készen szerelt kínai márványsírokkal.

image
Ennek a tetejét nem bírták levenni, de megpróábálták
image
Sikerült elfordítani a felső részét
image
Nem egyemberes meló egy ilyet megmozdítani

Minden esetre aki ezzel kapcsolatban  tud valamit  és az információt megosztja a rendőrökkel gáláns jutalomban részesül.