Magyarország legújabb szerelmese- csökkent a devizaadósság – többlet a költségvetésben – a negyvenesek agyonkeresik magukat – a pap is feloldozhat – nem lesz ingyenes a e autó tankolása
 

Magyarország legújabb szerelmese

Történelmi csúcson a magyar-szerb kapcsolatok. Ezt Aleksandar Vucic szerb kormányfő jelentette ki a Nisben tartott szerb-magyar kormányülés után. „Szerbia minden olyan lépését támogatjuk, amely az illegális migráció megállítására irányul, élőerővel, szakértőkkel és anyagi forrásokkal is”– tette hozzá Orbán Viktor. Szerbia EU-tag szeretne lenni, és a mai napig egyik legerősebb partnere Oroszország. Csányi Sándor OTP-vezér most közölte, hogy a bank regionális központot nyit Dél-Szerbiában és újabb bankfiókok megvásárlására készül.

Jelentősen csökkent a devizaadósság

Idén eddig 1449 milliárd forinttal 6287 milliárdra csökkent a központi költségvetés devizaadóssága. Így a tavaly év végi 31-ről már csak 25 százalékot tesz ki a teljes államadósságból – közölte a nemzetgazdasági tárca. A háttérben a forint erősödése és 1372 milliárd forint nettó törlesztés áll. A kormány elérte azon célját, hogy az ország pénzügyileg minél kevesebbet függjön az eurózóna illetve külföldi hitelezőktől.

Többlettel zárta az októbert a költségvetés

Az első tíz hónap egyenlege plusz 57,3 milliárd forint. Októberben,  főként az uniós transzferek  elszámolásának köszönhetően közel 60 milliárd forint volt a havi többlet az egy évvel korábbi  138,4 milliárd forint  hiánnyal szemben. Még nagyobb lehetett volna a plusz, ha az úgynevezett “aszfaltügyben” visszatartott uniós pénzeket is beleszámolták volna, de ezek majd a novemberi számokban jelentkeznek. Az adatok azt is jelzik, hogy a kormányzat tartalékol a választási hadjáratra.

A 40 év körüliek keresik a legtöbbet

Itthon fizetés szempontjából a 35 és 44 év közöttiek vannak a legjobb helyzetben. Ekkor ugyanis a Fizetesek.hu szerint bruttó 345 ezret lehet átlagosan keresni. Utánuk a 25-34 év közöttiek következnek havi 315 ezer forintos bérrel, míg a 45-54 évesek 300 ezer forintot keresnek. Őket messze lemaradva követi a munkaerőpiac két legveszélyeztetettebb korcsoportja: az 55 év feletti munkavállalók illetve a 25 év alatti fiatalok. Az előbbi csoport várható fizetése bruttó 250 ezer forint, az utóbbié pedig 210 ezer.

Pap is feloldozhat az abortuszbűn alól

Ferenc pápa véglegesen az összes római katolikus papra kiterjesztette a terhességmegszakításon átesett nők feloldozásának jogát, amely korábban csak a püspökök vagy az általuk megbízott gyóntatópapok kiváltsága volt. „Nem létezik olyan bűn, amelyre Isten irgalmassága ne terjedne ki, és amelyet Isten irgalmassága ne semmisítene meg” – írta. Ferenc pápa ugyanakkor hangsúlyozta, az “abortusz súlyos bűn, mivel egy ártatlan életnek vet véget”.

Nem lesz ingyenes a villanyautótöltés

Várhatóan már csak 2017 végéig lehet ingyen feltölteni a villanyautókat Magyarországon, mert akkorra az NGM elkészíti a speciális árszabályozást – tudta meg a Világgazdaság. Amíg nincsenek meg az új tarifák, addig a kereskedők nem kérhetnek pénzt a töltésért, vagyis ingyen tankolható az áram az országban egyre több helyen üzembe helyezett töltőberendezéseken. Európában az országos hálózattal rendelkező Észtországban hetente egy-két alkalommal töltők kombinált havi alapcsomagja 10 euróba kerül, ebben egy korlátlan nagyságú töltés ára 2,5 euró (770 forint).

Az új állások több mint fele közmunka

Október végén 93 ezer üres álláshelyet regisztrált a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat, ebből 37 ezret a hónap folyamán jelentettek be a munkaadók. Az állások 56 százaléka után igényeltek a meghirdetők állami támogatást, azaz ekkora a közmunkák aránya. Éves szinten 56 ezerrel (277 ezer főre) csökkent az álláskeresők aránya, ami tíz éves rekord. Sokan közmunkásként kerültek bele a munka világába, illetve az állástalanok fele szakképzetlen.

Szerdán sztrájkolnak a Lufthansa pilótái

A szakszervezet közölte, munkavállalóik beszüntetik a munkát, ami minden rövid és hosszú távú Németországból induló járatot érint. Az érdekvédelmi szervezet öt éves időtartamban 22 százalékos béremelést követel a cégcsoport 5400 pilótájának. Ezen kívül a ver.di szakszervezet arra szólította fel a Lufthansa leányvállalata, az Eurowings düsseldorfi és hamburgi munkatársait, hogy kedden 5-20 óra között ne dolgozzanak szintén megoldatlan bérprobléma miatt.

Árfolyamok

Euro 309 =
Svájci frank 288 ↓
Dollár 291 =
2016. november 21., 22.00 óra

Programajánló

Maria Kalaniemi (Budapest, MüPa, november 22.)
A világ egyik legkiválóbb harmonikaművészének koncertje a Hejsan Budapest! című eseménysorozat keretében. Maria Kalaniemi zenei világában felfedezhető a skandináv és a balkán népzene, de a francia keringő és tangózene hatása is. Ugyanilyen sokszínű műfaji értelemben: a népzenétől a jazzen keresztül a modern kamarazenéig tart. Tíz évvel ezelőtt már fellépett a Müpában, akkor a nemzetközi Accordion Tribe egyik tagjaként. Most saját zenekara élén hallható játéka.

+1  Most éri meg átjönni a Telekomhoz

Nincs több kiszámíthatatlan költség, nincs meglepetés számla, előre kalkulálhatók a havi telefonköltségek. 48.000 forintot spórolhat meg mobil költségein számhordozással: aki október 17-től számhordozással igényel Next Business Comfort M díjcsomagot, az 2 éven keresztül nettó 2000 Ft havidíj-kedvezményben részesül. További információ ITT! (x)

+2  Előfizetési akció!

A Haszon magazin egy éves előfizetési díja (11 lapszám) még a régi áron csak 5520,- Ft. Érdeklődjön ügyfélszolgálatunkon: elofiz@haszon.hu  vagy a részletekért  kattintson IDE! (x)

 

Ha Ön is kedveli a Haszon reggeli hírlevelét, kérjük, ajánlja ismerőseinek, üzleti partnereinek is! Kattintson ide!