Ahol börtönök vannak oda kórház is kell a raboknak – mese nincs, a projekt megvalósul – érvek az intézmény mellett

Kulminálódik a feszültség a megyei kórházba tervezett rabok kórháza körül. Nincs mese  címmel vázoltam a helyzetet a közelmúltban. Az írásom  Pusztai László figyelmességének köszönhetően az eszakhirnok.com portálon is megjelent. Kaptam is ott hideget, meleget, de büszkén mondom többen voltak a velem egyetértők. Egy ilyen projekt esetében több okból is kerülni kell az előzetes nyilvánosságot. A tervezésben, a kivitelezésben érintettek  – a világon mindenütt, bármilyen nagy is a demokrácia – titoktartásra kötelezettek. Hogy a média  végül is előzetesen kiteregette  a projektet az természetes. Ez a dolgunk. S hogy az ellenzéki pártok teljes mellszélességgel ellenzik az is érthető. A demagóg hisztériakeltés óriási politikai tőkét hoz a konyhájukra. Mindaddig amíg nem akad egy bátor politikus aki érthetősen, lassan, tagoltan, hogy mindenki megértse, elmagyarázza –  az embereknek nincs mitől tartaniuk.

S most jöjjön néhány érv a rabok kórháza mellett.

 

  • A megnevezés is helytelen, mert a „rabkórház” azt jelenti, hogy egy Kórház rabságban van. Helyesen: Rabok Kórháza.
  • Nem azoktól az emberektől kell félni, tartani, akik már börtönben vannak, hanem azoktól a bűnözőktől  akik még kint vannak.
  • Kelet-Magyarországon 7 börtön épül, 28 önkormányzat versenyzett, hogy a területén valósítsák meg a nyilvánvaló előnyök miatt (munkahely-teremtés, helyi beszállítók, stb.)

  • Az egyik nyertes Ózd volt, tehát ott is lesz börtön, érdekes módon a Jobbikos polgármester nem tiltakozik ellene, pedig az egészséges rabtól jobban kell félni, mint aki beteg és mozgásképtelen
  • A 7 új kelet-magyarországi börtönhöz szükséges egészségügyi ellátó is, mert nem szállíthatják Tökölre a beteget és nem is lehet a levegőben egy ilyen intézmény. Pontosabban a rabokat nem viszik a kórházba légi úton.
  • Nem érdemes új intézményt építeni, gazdaságosabb csak hotelt építeni és a szükséges szolgáltatásokat (műtétek, diagnosztika, étkeztetés, mosatás, fűtés, stb.) megrendelni a szomszédos kórháztól. S erre itt van a megyei kórház volt nőgyógyászati pavilonja amely tökéleten elszeparálható.
  • A Hippokratészi eskü nem tesz különbséget szabadon lévő vagy rab beteg között, csak beteg van számára. Tehát, aki különbséget tesz, az megsérti a beteg embert.
  • Jelenleg is, ha a környező börtönökben megbetegszik valaki, a Megyei Kórházban látják el (pl. vakbélműtét miatt természetesen a legközelebbi kórházba szállítják el, nem szállítják el Bp.-re)

  • Politikai haszonszerzés céljából betámadni a projektet nem célszerű.