2017 a pozitív várakozások éve – A FED kamat döntései megmozgatják a piacot – meglepést okozhat az EKB is – tengeren innen, tengeren túl

Budapest, 2017. január 11. – Alapvetően optimista év elé nézünk idén, emelkedő kamatkörnyezetre és gyorsuló gazdasági növekedésre lehet számítani. A meglepetések elkerülése végett azonban érdemes képben lenni azokkal az eseményekkel, amelyek év közben leginkább meghatározhatják a piacokat, a K&H Alapkezelő ezért összegyűjtötte ezeket.

 

Míg a tengerentúlon az új elnök költségvetési politikája – és ezzel összhangban a Fed kamatdöntései – fogják mozgatni a piacokat, addig az öreg kontinensen a holland, a francia, illetve a német választásokra érdemes igencsak odafigyelni, az év második felében pedig már az Európai Központi Bank is okozhat meglepetéseket.

 

tengeren innen

Idén az unió jövőjét nagyban meghatározó országok közül háromban is választásokra kerül sor: márciusban Hollandiában, április-májusban Franciaországban, ősszel pedig Németországban. Habár egyik ország esetében sem a szélsőséges erők hatalomra jutása az alap forgatókönyv, a Brexit után azonban nehéz egyértelmű kijelentéseket tenni. Ez a bizonytalanság a Brexit tépázta eurót és európai részvénypiacokat is nyomás alatt tartja, így ha túljutunk egy-egy választáson, és enyhülnek a kockázatok, az nemcsak a közös devizára és az európai részvényekre hathat támogatóan, de globális szinten is javíthatja a befektetői hangulatot. Mindez az Európai Központi Bank politikájára is hatással bír, így az év első felében biztosan a piacok támogatása kapja a fő szerepet, a második félévben azonban már szó lehet a kötvényvásárlási program kifuttatásáról is.

 

tengeren túl

A Fed decemberben három kamatemelést helyezett kilátásba, a piacok azonban jelenleg kettőre számítanak – leghamarabb júniusban -, ezt a várakozást azonban az új költségvetés még átrendezheti. Trump költségvetésétől erős gazdaságélénkítést várnak a piacok, amit lényegében már beáraztak, hiszen a választások óta fokozatosan emelkednek a részvénypiacok. Így ha a várt forgatókönyv teljesül, akkor a gyorsuló növekedés és infláció a Fed kamatemelését is támogatja, és a most várt júniusnál hamarabb szigoríthat az amerikai központi bank. Ha azonban mégsem az optimista forgatókönyv érvényesül, az könnyen véget vethet a befektetők optimizmusának, és a piacokon az eddigi pozitív várakozások kiárazódását és lassabb növekedési ciklust hozhat.

 

Magyarország

Az európai és az amerikai folyamatok a hazai jegybanki kamatpolitikát és kötvénypiacot is nagyban befolyásolhatják. Az MNB laza kamatpolitikája egyelőre fenntartható, a globálisan emelkedő kamatszint mellett azonban már nehezen lesz folytatható. A tavalyi év felminősítései után 2017-ben újabb felminősítés nem várható, azonban lényeges lépés lehet a hazai befektetési eszközök és a forint szempontjából is, ha a jelenlegi semleges kilátásokat pozitívra változtatják a hitelminősítők, érdemes ezért figyelni a dátumokat.

 

további aktuális tőkepiaci hírek és befektetési tippek: http://trendmonitor.hu/

 

 

 

A K&H Csoport

Az ország egyik vezető és országosan több mint 4000 munkatársat foglalkoztató pénzintézeteként a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H 2016. szeptember 30-án a Magyar Állam által kibocsátott instrumentumok 800 milliárd forintos állományával rendelkezett. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 5 évben összesen 239 milliárd forint (ebből 2015-ben 55 milliárd forint) adó és járulék megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

 

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.

 

Főbb adataink:

K&H Bank

2016 III. negyedévének végén:

saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 255 milliárd forint

mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 625 milliárd forint

adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 33,4 milliárd forint

 

K&H Alapkezelő

  1. III. negyedévének végén:

teljes kezelt vagyon: 1 031 milliárd forint

K&H alapokban kezelt vagyon: 873 milliárd forint

intézményi ügyfelek kezelt vagyona: 158 milliárd forint

 

K&H Biztosító

2016 III. negyedévének végén:

saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 12,87 milliárd forint

mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 155,4 milliárd forint

biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 3,26 milliárd forint

adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,22 milliárd forint

 

t