A kisgazdák örökös elnöke hunyt el – Torgyán József élt 84 esztendőt  –  gyakran járt mifelénk – politikusi vénája volt
Torgyán

Elhunyt dr. Torgyán József miniszter, a Kisgazdapárt örökös elnöke családja körében  84 esztendős korában. A történelem majd megítéli munkásságát. Egy biztos színes egyéniség volt és igazi politikus. Mindig azt mondta, ígérte választóinak amit éppen hallani akartak. Felszólalásait élmény volt hallgatni a parlamentben. Ez volt az hely ahol elemében érezte magát.  Kedves felesége Mariska is jó ideig képviselőként ült mellett az ország házában. Azt hiszem ők voltak az első ilyen pár a politikában. S amikor Antall József kiosztotta a kormány tagjainak az átvilágosításukról szóló borítékot nem vette át.  Hogy mi volt benne, sose tudjuk meg.

Mondhatom több ízben találkoztunk, egyszer ellátogatott a Déli Hírlap szerkesztőségébe. Alig félóra elteltével jelezte, felkeresné a mosdót. Amelyben éppen akkor csőtörés miatt pallókon közlekedtünk.  Kiválóan egyensúlyozott majd visszatérve egy fóliából kicsomagolta az összes piruláját amelyet a felesége készített be a zakója zsebébe. Elmagyarázta a bal zsebe a déli , a jobb felső az esti tablettákat rejti. Az újságban amikor meghirdettük, hogy ki kivel szeretne egy jót vacsorázni a fontos emberek közül a szavazatok zöme Rá esett. Bevállalta a Gösserben Újházi tyúkhúslevessel kezdte a sort. Jó étvágya volt. Közben mesélt a gyermek koráról amelyet Máramaroson töltött. Zsidó iskolába járt és kitűnően megtanult hegedülni.  Panaszolta, hogy már kevés ideje maradt erre a szórakozására. Emlékszem ott mindent megígért az asztaltársaságnak. Egy szalvétára jegyzetelt, hogy mit intéz majd. Folytatom, amikor a Népszabadság fogadásán láttam egész este az éppen beiktatott új miniszterelnökkel, Horn Gyulával  beszélgetett, egymás hátát lapogatták mint régi barátok az óbudai kastélyban. Kedélyesen. Mi másként, hiszen délelőtt még azt követelte – “mongyon le” –  s a szabadtéri nagygyűlésen “patakvérrel” rémisztette a hallgatóságát. Majd jött a Szabadi ügy , a villaépítés körüli botrány mígnem kifarolt a koalícióból . Bennem élnek a legemlékezetesebb képek – amikor Orbán Viktort és feleségét még a régi társasházában fogadta egy baráti vacsorára. Kollégáim az ablak alatt lesték a ritka eseményt. S az semmi volt amikor robbantottak a lakása előtt. A rendőrök rögzítették a kárt és helyszíneltek, miközben Torgyán miniszter úr feldúltan,  selyemköntösben, papucsban sétálva adott interjút a világnak.

Utánozhatatlan személyiség volt. Többször próbálta magát ismét feltornázni a nagypolitikába. Erre készült. S, hogy a kisgazdák kikoptak a politikai palettáról és még esélyük sincs, hogy a régi fényében ragyogjon a párt az jó részben neki köszönhető.

Isten nyugosztalja ! Kíváncsi vagyok, hogy lesz e állami temetése, s a protokoll szerint ki képviseli majd a kormányt.

A címkép a Belgrád rakparti pártszékházban készült, Találó, kifejező.