Nézőpont –  Putyin jött és ment – ismét nyithatók a csatornafedelek – mi a különbség a bal és a jobb között  – a lényeg nem lesz gáz , a  földgáz viszont biztosítva

Megszűnt a bal és jobboldal. Egyébként ahogyan öregszem egyre gyakoribb malőr, hogy összekeverem a lúdtalp betéteimet is. S észre se veszem. Egyformán sántítok, mintha minden a helyén lenne. A politikában se látom már különbséget a frontvonalak mentén. Olyan gyorsan zajlanak a helycserék, hogy a franc se képes követni a politikusok mozgását. Pragmatikus értékek, s érdekek mentén szelektálunk.

Így aztán senki ne keresse az összefüggéseket az egymást követő Putyin látogatások között. Amikor Putyin, az oroszok örökös elnöke  a Szemlőhegyi Gyurcsány villában vacsorázott és Fleto Toto kutyusa a lábát nyaldosta áhítattal vártuk a megbeszélések eredményét. Tudtuk, hogy akkor a Grasham Hotel palota elnöki lakosztályában szállt meg.

Most, hogy egy félnapra ismét hozzánk repült semmit nem tudunk a közös étkezésről, az ellátásáról. Pontosabban annyi kiszivárgott, hogy jött vele a szakácsa és hozott magának kenyeret. Hozzátették ez nem a bizalmatlanság jele, egyszerűen az orosz elnök az egészséges táplálkozás híve, s ragaszkodik a megszokott menüjéhez.

A nélkül, hogy a két látogatás között párhuzamot vonnék bátran kijelentem  – mindkét alkalommal terítéken volt a gáz. A gázszállítás. A nagy kérdés az volt, hogy lesz e földgáz, s mennyiért, s milyen hosszú távra garantálják az ellátást. Minden többi smafu, elhanyagolható. Jó volt hallani, maga az orosz elnök jelentette ki a sajtó nyilvánossága előtt, hogy számunkra bármilyen irányból is de küldik az éltető meleg forrását. Megfigyelték e , hogy a nagy formátumú politikusok milyen óvatosan, soft lágyan, alig hallhatóan kritizálták a látogatás tényét. A sajtó is szemérmesen, de inkább az orosz elnök repülőivel, a szuperbiztos limuzinjával és a biztonsági védelem költségeivel foglalkozott. Bulvárosra vettük a témát. Helyesen. Okosan.

Putyin ugyanis óriási sakkjátékos. Kielemezte,  mikor kell Budapestre utaznia.  Megtippelte, hogy az amerikai elnökválasztáson kire kell komoly tétet helyeznie. Markában van Európa földgáz ellátása. Korlátlan a hatalma és a felhatalmazása a világ összes térségében erőt demonstrálni. Persze lehet ellene tüntetni, protestálni, szabad szidni, de a mindenkori magyar kormányok megtanulták – érdemes jóban lenni barátkozni a nagy barna medvével. Hogy jobb elfelejteni a tar fejes, Továris Konyec feliratos  plakátot. Mert Ukrajna kiválásával egy tapodtat se került messzebbre Moszkva Budapesttől.

Az orosz külügyminiszter előző este vacsorán volt dr. Szijjátó Péter házában. A kép bal sarkában Oroszország magyarországi nagykövete tart lefelé a lépcsőn. A tavaszi orosz bálon volt szerencsém találkozni vele.. Barátságos és már egészen jól beszély magyarul. Jobban mint én nyolc évi tanulás után oroszul.
A Gyurcsány villában kötetlen volt a társalgás. Fleto felesége jól beszél oroszul. Akit érdekel a Gyurcsány szabadon című könyvem, ebben elolvashatja miként zajlott le a vacsora.