Duguláselhárítás házilag – jó ha tudja – Fintor tanácsai a megelőzésre – amikor feljön aminek le kellene mennie

Ha úszik a ház – nincs más csak Fintor a specialista

A minap Éva (Miskolc) mesélte: “- Én közel egy évig küzdöttem kisebb nagyobb sikerrel a konyhai lefolyómmal. Volt, hogy egyszerre 3 liter “tuti biztos” lefolyótisztítót öntöttem bele, aztán újra, meg újra. Meglehetősen sok pénzt, időt és energiát pocsékoltam el lefolyótisztítókra és (tényleg!) 2 db WC-pumpát is sikeresen tönkretettem, mire beláttam, hogy nincs más megoldás, mint hogy végre felhívok valakit, aki ért is hozzá és a megfelelő profi berendezése is megvan ahhoz, hogy a lefolyóm végre tényleg működjön. Az interneten találtam rá Fintor Zsoltra. Fantasztikus ember, illedelmes, a munkáját profin végzi és ami teljesen lenyűgözött hogy kitakarítottak, Nekem semmit nem kellett csinálnom. Csak Őt ajánlom mindenkinek.”

Minél régebben épült házban lakunk, annál gyakrabban lehet szükségünk javításokra. Sokan mondják, mert nagy igazság, hogy a tervszerű karbantartás és felújítás a megoldás. Ugyanakkor vannak olyan problémák, amelyeket a lakók maguk is megelőzhetnek. Ilyen az elvízkövesedett vezetékek és csatornák dugulásának megelőzése is. Mit érdemes és lehet akkor házilag tenni a dugulás ellen?

Ahogy gyakran hangoztatom facebook oldalamon is, a WC nem szemetes. A WC-be vékony WC papíron kívül semmi nem való, sem popsitörlő, sem ételmaradék, sem macskaalom, ezekre ott a szemetes. A legtöbb dugulást a popsitörlők okozzák.

Használjunk szűrőket!

Sokkal kevesebb dugulás lenne, ha az emberek betartanának néhány egyszerű alapszabályt. Az egyik ilyen, a szűrők használata. Számos háztartásban még most sem találjuk meg ezeket a szűrőket, amelyek pedig a szennyeződés nagyját felfognák. Sokszor a nagyobb ételmaradékok, haj, smink és hasonló szennyeződések dugítják el úgy a csöveket, hogy a víz már nem tud távozni a lakásunkból rajtuk keresztül.

Öblítsük a WC-ét bő vízzel!

Ha spórolunk a WC öblítésre használt vízmennyiséggel, akkor hamarabb lesz dugulásunk, mivel a kevés víz nem mossa ki a csövet kellőképpen, és a cső falán megtapad a fekália, a WC papír, és hamarabb keletkezik lerakódás, torlódás, dugulás.

Ne tegyünk a WC-be popsikendőt!

A legtöbb dugulást a popsitörlők okozzák. A szennyvízcsövek falai egy 20-30-40 éves panelban vagy családi házban el vannak vízkövesedve. A WC-be dobott popsitörlőknek is (amik állítólag a csomagolás szerint WC-be dobhatóak) ezen a leszűkült keresztmetszeten kell áthaladniuk! Nem fog menni sokáig. A földszinten élők helyében én ezt a cikket kinyomtatnám és kiragasztanám a lépcsőházban, mert bizony, amit a lakók bedobnak, az egyszer a szennyvízzel együtt a földszinten önt ki.

A szemetesbe dobjuk (zacskóban) az ételmaradékot is!

Ne, ételmaradékot se öntsünk le a csatornába! Egyébként, amit az emberek lehúznak a legkisebb helyiségben, annak csak a fantázia sem szab határt. Hogy miket képesek emberek lehúzni a WC-n? Sorolom: popsitörlő, tampon, betét, harisnya, zacskó, pelenka, rongy, kutyacsont, savanyú uborka, félcsirke, paprika, passzírozott paradicsomhéj, nyúlnak lenyúzott bundája – csak a teljesség igénye nélkül. Igen, látni az életedet a lefolyóban.

Ha mégis eldugul a WC, amikor kihívjuk a duguláselhárítót, ne szégyenkezzünk, hanem mondjuk meg az igazat!

Ha pedig mégis dugulásunk van, akkor forduljunk szakemberhez, akiket a helyszínen tájékoztassunk, hogy mi eddig milyen módszerrel próbálkoztunk, vagy kerülhetett-e bármilyen idegen tárgy a lefolyóba (popsitörlő, WC illatosító). Vágtunk-e lyukat a csőre? Hagytunk-e csőgörényt a csőben? LEGYÜNK ŐSZINTÉK! Ezzel energiát, időt és pénzt takarítunk meg!

Tehát a legtutibb tipp a házi duguláselhárításra a megelőzés!

Ha csődöt mondtak a házi szerek, vagy idő- és pénzpocséklás helyett Ön már tudatosan profira bízza a duguláselhárítást. Miskolcon és Borsod megyében 0-24 órában hívható 06302296420
Fintor Zsolt
Vízvezeték- és készülékszerelő
Gépi duguláselhárítás specialista

Fintor Zsolt, a duguláselhárítás specialistája.