Skip to content

Gratulálunk a díjazottaknak – az új Aranytollasok – kitüntették Illésy Sándor kollégánkat , Gazdasági Sajtó díjjal

Gratulálunk a díjazottaknak – az új Aranytollasok – kitüntették Illésy Sándor kollégánkat , Gazdasági Sajtó díjjal
Mintha az idén   nem lett volna a korábban szokásos tolakodás, nyomulás az Aranytollakért. Vagy nem volt elegendő keret mind a tíz díj átadására. Igazából csak egyet tudok, látok, hogy a díjazottak között nincs vidéki újságíró. Van viszont olyan aki már a Rózsa Ferenc díjat is magáénak tudhatja, például a vietnami hős. A szakmán kívüliek nem tudják, ez a legértékesebb, hiszen ezt csak a rendszerváltás előtt adták. Ez ma már az Ecserin se kapható.
Nem szeretnék előre megfontolt, de még hirtelen felindulásból elkövetett ünneprontást se elkövetni, de megosztok egy érdekes hírt. Az egyik nevében is demokratikus párt helyi prominense sajátos élccel köszöntötte az önkormányzati média képviselőit. Átadták nekik az arany mikrofonállványt. Nem tudom, hogy átvették e, de a képet láttam.  Valódi keretező arannyal lefújt állványt kreáltak kollégáimnak. Sértődés ne essék, de ez ötlet korántsem új. Ráadásul nem elegáns azok részéről, akik hasonló vasfegyelemmel rendelték meg az aktuális dicshimnuszukat.
A nagytiszteletű politikusok, kivételt nem ismerek mindenütt elvárják, megkövetelik, hogy az általuk finanszírozott média teljes lojalitással, totális mellszélességgel mögöttük sorakozzon fel. Leírni is borzalmas, de a kutyus ne mardossa a gazdi lábikráját. Ez a szocialista érában is így volt, csak a memóriánk kopott meg. Persze vannak gerincesek, meg még gerincesebbek akik nem szeretnének a lakájmédia kötelekébe tartozni. Majd munkanélküliként, szabadúszóként fuldokolva rájönnek a nagy igazságra, hogy bármelyik oldalra is sodródnak a politikusok csak a velük szembe szegülőket sorolja  a lakájmédia kategóriájába. A sajátjuk beceneve, egyszerűen baráti.
A következő sorok természetesen a szövetség honlapjáról lettek bemásolva. Egyetlen vidéki kollégaként nagyon megérdemelten került a díjazottak sorába Illésy Sándor. Ám feltételezem, hogy ehhez M. Vadas Zsuzsa kolléganőnk ambiciózus kiállása is kellett a szövetség berkeiben. Ahol a vidékiek még a térképen sincsenek.
Még egy apró tűszúrásnyi megjegyzés, a díjazottak névsorából nem hiányozhattak a legendás Népszabadság hajdani tollforgatói.

A  MÚOSZ Elnöksége és Választmánya 1978-ban határozta el, hogy több évtizedes újságírói pályafutásuk alatt érdemes és kiemelkedő munkát végzett kollégáknak életművük elismeréseként Aranytollat adományoz. A díjat minden évben a magyar sajtó napján adjuk át az e célra létrehozott Aranytoll Bizottság javaslata és a szövetség elnökségének közös döntése alapján. Idén hat kollégánknak, köztük egy határon túli újságírónak adta át az Aranytoll-díjat dr. Bálint György, az Aranytoll Bizottság elnöke és Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke.

Díjazottak:

Bársony Éva
Méltatta: Mészáros Márton kulturális újságíró (laudáció)

dr. László Ágnes
Méltatta: Frank Iván aranytollas újságíró, szerkesztő (laudáció)

Léderer Pál
Méltatta: Trom András, a MÚOSZ alelnöke, aranytollas újságíró, a Kül- és Biztonságpolitikai Szakosztály elnöke (laudáció)

Szekeres István
Méltatta: Bruckner Gábor, az UtánpótlásSport honlap főszerkesztője, a MédiaBook Kiadó ügyvezetője (laudáció)

Vince Mátyás
Méltatta: Keleti Éva, a MÚOSZ tiszteletbeli elnöke, Prima Primissima-díjas, érdemes és kiváló művész (laudáció)

dr. Szabó Zsolt
Méltatta: Rácz Éva, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének elnöke (laudáció)

Aranytollak [Fotó: Stollár Imola]

Soó Rezső-díj

Soó Rezső 1903-ban született Székelyudvarhelyen, 1929-től a debreceni egyetem növénytani tanszékének vezetője és a debreceni botanikus kert alapítója. A kétszeres Kossuth-díjas akadémikus emlékére a Környezetvédelmi, Vízügyi és Idegenforgalmi Szakosztály alapított díjat 2012-ben. A díjat annak az újságíró kollégának ítélik oda, aki a környezetvédelem vagy a vízügy területén kimagasló munkát végzett.

Díjazott:

Viniczai Sándor
Méltatta: Bódi Ágnes aranytollas újságíró, a díjat alapító szakosztály szervező titkára (laudáció)
A díjat átadta: Polgár Zoltán, a szakosztály elnöke

Gazdasági Sajtó Díj

A Gazdasági Újságírók Szakosztálya a gazdaságpolitika, a gazdaság különböző területeivel foglalkozó, az írott és elektronikus médiában dolgozó újságírók szakmai műhelye. A gazdasági szakújságírók számára fórumot teremt a szakterület közéleti szereplőivel történő párbeszédre, és igyekszik képviselni tagjai szakmai érdekeit.

Díjazott:

Illésy Sándor
Méltatta és a díjat átadta: M. Vadas Zsuzsa, a Gazdasági Újságírók Szakosztályának vezetőségi tagja (laudáció)

Virág F. Éva-díj

A díjat a MÚOSZ Kulturális Szakosztálya alapította 1996-ban Virág F. Éva emlékére,  a kulturális publicisztika terén kimagasló teljesítményt nyújtó kollégák elismerésére. Szimbolikus értéke 1 forint, ami azt fejezi ki, hogy a kulturális kérdésekről író újságírók figyeljék és értékeljék egymás tevékenységét. Az öt főből álló kuratórium az előző év kulturális publicisztikáiból válogatva a díjat évente egy alkalommal ítéli oda.

Díjazott:

Tálas Andrea
Méltatta: dr. Vámos Éva irodalomtörténész, újságíró, a Kulturális Szakosztály elnöke (laudáció)
A díjat átadta: Szunyogh Szabolcs rádiós újságíró


Szántó István


Related article

Keressük Lakator Róbertet

Az Encsi Rendőrkapitányság 05030/157-205/2021. körözési számon körözési eljárást folytat egy 47 éves férfi eltűnése kapcsán. Lakatos Róbert 2021. július 14-én otthonából ismeretlen helyre...

0 Comment