A Mellünk Egészségéért Védőnői Program célja a védőnők edukálása az emlőrák rizikófaktorairól, a kialakulás kockázatának csökkentéséről, a helyes önvizsgálatról és az időben történő felismerés fontosságáról. A program keretein belül az idei évben összesen négy védőnői továbbképzés valósul meg a témában – kettő Budapesten, egy Debrecenben és egy Zalaegerszegen. A programban résztvevő iskolai védőnők a képzést követően középiskolákban tartanak prevenciós előadásokat mellrák témában fiatal lányok számára; azok a védőnők pedig akik terhesgondozást végeznek, ők a terhességi emlőrákkal kapcsolatban tudnak segíteni a kismamáknak – derül ki a programról kiadott tájékoztatóból.

„Az egészségtudatosságra való nevelést célszerű minél hamarabb elkezdeni. Igaz, ma már az interneten számos információ fellelhető a daganatos megbetegedésekről és az emlőrákról, azonban úgy gondoljuk, hogy a személyes találkozás nagyobb és maradandóbb hatást gyakorol a fiatalokra, hiszen így egy hiteles személytől azonnali és szakértői választ kapnak a bennük felmerülő kérdésekre. A védőnőknek jelentőségteljes szerepük van már csecsemőkortól kezdve a fiatalok életében, ezért tőlük természetesebben és nyitottabban fogadják az emlőrák veszélyeire való figyelmeztetést is. A védőnői továbbképzéseken a résztvevők többek között megismerkednek az önvizsgálat fontosságával és elvégzésének helyes módjával, az emlőrák szűrési és kezelési lehetőségeivel, illetve a terhességi emlőrák veszélyével is. Idén összesen négy akkreditált továbbképzést tartunk, amelyeken előreláthatólag 800 védőnő vesz részt. Reméljük, hogy az együttműködésnek köszönhetően egyre több fiatal nőnek tudjuk felhívni a figyelmét az önvizsgálat fontosságára” – nyilatkozta a program kapcsán Puskás Gabriella, Az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány elnöke.

Az emlőrák hazánkban is a nőket érintő leggyakoribb daganatos megbetegedés, amely évente 2500 nő halálát okozza és becslések szerint 6000 új esetet diagnosztizálnak. A betegség időben történő felismerése 75%-kal növelheti a betegek túlélési esélyeit, ebben pedig az emlőrákkal kapcsolatos ismeretek nyújthatnak segítséget.

Az érdeklődő védőnők az alábbi továbbképzésekre jelentkezhetnek: május 31-én Budapest, június 28-án Zalaegerszeg, szeptember 20-án Budapest és november 7-én pedig Debrecen.

További információ és jelentkezés: www.mellunkegeszsegeert.hu honlapra.