Dr. Nagy Károly köszönete – Füzesséri a legjobb polgármester – az első Shakespeare szobrunk

 

Shakespeare (szobor) Budapesten
Shakespeare születésének 439. és a halálának 387. évfordulóján, a Duna-korzón felavatták Mészáros Andor szobrászművész Shakespeare-t ábrázoló szobrát, amely az ausztráliai Ballarat város főterén álló mű másolata. A szoborállítás 6 millió forintos költségét a budapesti Shakespeare-szobor Bizottság – élén Dr. Nagy Károly nyugalmazott ügyész- teremtette elő, közadakozásból.

Ballarat, Ausztrália Victoria államában van. 1850-ben az „Aranyláz” idején alapították, a ma már nyolcvanezer lakosú várost. A múlt században a jósorsom és egy barát segítsége révén volt szerencsém vízisielni azon a tavon ahol 1956-ban az Olimpián az első aranyérmet az Urányi János – Fábián László kajak kettes kiharcolta. Ballarat város főterén sétálva nézegettem egy Magyarországról a második világháború előtt emigrált szobrász 1960-ban készült alkotását, akkor nem gondoltam, hogy a szobrot itthon is láthatom majd.

Szikszói Dr. Nagy Károly ügyész úgy gondolta, ha már Magyarországon ilyen óriási Shakespeare-kultusz van, de szobor nincs – hát legyen. Ráadásul hazánkfia készítette, akkor Budapesten a helye. Szervező munkába kezdett: Shakespeare-szobor Bizottságot hozott létre. Megszerezte a szükséges engedélyeket, összegyűjtötte közadakozásból a szükséges pénzt.
Felvette a kapcsolatot Mészáros Andor (Bp. 1900-Melbourne 1972) családjával, engedélyt kért és kapott másolat készítésre. Michael Mészáros a szintén szobrász fiú közreműködésével öntőminta készült 2002-ben, majd Mihály Gábor szobrászművész Budapesten a Százados úti műtermében bronzba öntötte a művet.Magyarországon valóban rendkívül nagy kultusza van az avoni-hattyúnak. Gondolnák-e, ebben a színházi évadban húsz (20) helyen, tizennégy (14) Shakespeare művet játszanak Magyarországon. A Vízkeresztet (Bp. Magyar Színház, Nyíregyháza, Miskolc) és a Rómeót (Pécs, IBS, Merlin) három színházban játszák. Három helyen, két mű is szerepel a programban; Pécsett: Rómeó, Hamlet, Magyar Színház: Vízkereszt…, Téli rege, Vígszínház: Sok hűhó, Lóvátett lovagok. És akkor nem beszéltem a Színház-és Filmművészeti Egyetem előadásairól.

Tehát igaza van Nagy Károlynak, kell vagy legalábbis illik, hogy legyen Magyarországon is a mestert ábrázoló szobor, már csak helyet kellett keresni az alkotásnak. Ahogy az lenni szokott – kevés a pénz -, született egy nem túl szerencsés megoldás. A hely a Duna-korzó, a Marriott Szálló teraszának az északi vége. Egy olyan szoborot amit térre, körbejárható helyre készített az alkotója, odatettek egy olyan teraszra, ahol nincs levegője, fölötte a kihúzható (reklámmal teli) napernyő. Finta József – a ház tervezője és a szobor-ügy támogatója azzal az ötlettel „ha van kultusz, akkor legyen Shakespeare-kultusz Bizottság is”- némileg javított a helyzeten: a szobor talapzatára márványtáblák kerültek, amelyeken a fenti bizottság javaslatára megörökítették azon (már nem élő) fordítók, rendezők-színigazgatók, írók, szakírók, színészek neveit, akik sokat tettek a Shakespeare-kultusz megteremtéséért.
Kazinczy Ferenctől Vas Istvánig, Kótsi Patkó Jánostól Vámos Lászlóig, Id. Lenvay Mártontól Gábor Miklósig jó olvasni a gazdag névsort.A szobor egy színészként meghajló figura, a Várszínház felé fordulva, mintha a Magyar nyelvű Színjátszás előtt is tisztelegne.
Mi pedig tisztelegjünk Dr. Nagy Károly előtt!

Szikszó városával (5200 lakosú) megkötöttem az előzetes megállapodást hazánk egyik legkiválóbb polgármesterével: FÜZESSÉRI JÓZSEF Úrral, a Budapest Marriott Hotel Árpád termében:: SZIKSZÓ veszi át kezelőként a továbbra is a Marriott magánterületén álló s ÉLŐ SHAKESPEARE-SZOBORT.

(Sajnos a média számára ez nem hír, de ny. Kozma-díjas ügyészként, ha súlyos cukorbetegként egy kis budai utcában egy ócska kerítésre pisilnék, s elkapnának a rendőrök vagy közterület-felügyelők – az még a politikai napilapokba is bekerülne a 4 bulvár pedig csámcsogna rajta…
A világ 7 országában van csak Shakespeare-szobor “közterületről láthatóan” és a miénk a 21. Éljen Shakespeare ! Éljen SZIKSZÓ ! Legyen jobb élet Borsod – Abaúj – Zemplénben !
Legyen sok-sok öröme Magyarország NÉPÉNEK !

Nagy Károly